Над 600 000 щатски долара e платил купувач в рамките на аукцион за метеорит от Луната. Според аукционната къща RR Auction парчето, известно като "лунен пъзел", се състои от шест отделни части, които заедно тежат почти 5,5 килограма.

Вероятно е било отделено от повърхността на Луната след удар на друга скала, изминало е около 380 000 километра до Земята и е достигало повърхността на планетата ни.

Метеоритът е открит през 2017 г. в отдалечена пустиня в Мавритания в Северозападна Африка. Според базираната в Бостън аукционна къща той ще бъде част от туристическа атракция във виетнамската провинция Ха Нам.

Той ще бъде публично показан в будисткия комплекс Там Чук. Купувачите и продавачите по време на търга от края на седмицата са останали анонимни.

Цената от 612 500 долара (533 500 евро) e надхвърлила очакванията на аукционната къща, която е очаквала цена от около половин милион долара. Според RR Auction става дума за най-големия пълен лунен пъзел, който е бил открит досега.

НАСА поддържа регистър на всички лунни метеорити, открити на Земята до 2012 г. Според този списък има общо 80 парчета скали, които заедно тежат най-малко 65 килограма. Учените осъществяват химически анализ на всички открити части, за да докажат, че това всъщност е материал от луната. Те сравняват всички части с анализи на лунни скали, донесени на Земята по време на мисиите на космическия кораб Apollo.

Продължението на материала вижте в Investor.bg