Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие и функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това потвърдиха и от здравното министерство.

Тази мярка е залегнала като част от реформите, които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Пациентски организации вече коментираха, че „този експеримент с болните деца” не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

„Моето предложение, което съм отправила към Жени Начева (бел. ред. зам.-министър на здравеопазването), е първо да започне работа Комисията за лечение на българи в чужбина към министерството, която към момента изобщо не работи. Нека и комисията, която одобрява лечение на български граждани в НЗОК, също започне работа. Нека минат шест месеца, да видим двете комисии как ще работят и тогава ще преценим какво ще правим с фонда. Не е моментът да се правят експерименти с децата, ще се създаде излишно напрежение в родителите, ще станат скандали. Няма готови експерти в касата, тя няма абсолютно никакъв потенциал, няма опит”, заяви пред Дарик Пенка Георгиева, член на обществения съвет към фонда и председател на пациентски организации „Заедно с теб”.

Сред другите предложения, залегнали в проектозакона, са нови болници да се разкриват само след разрешение от Министерския съвет, а здравната каса да заплаща дейност по клинична пътека, когато терапията е извършена само от лекар на трудов договор в дадено заведение.