Разпоредително заседание по делото за обир на трезора на банков клон в Русе се състоя днес в Окръжния съд в града. Случаят е от края на март 2016 година. До трезора на банковия клон, намиращ се в централната част на Русе, е достигнато, след като е разбита стена при подземните гаражи, намиращи се под финансовата институция.

През направен отвор е проникнато от съседно външно помещение. Със специално подготвени приспособления са придърпани част от парите, които са се намирали на рафт. Отнети са средства в различни валути - 150 000 лева, 7000 британски паунда и 12 000 щатски долара. Общата стойност е 188 385, 52 лева, припомня БТА.

За престъплението в началото на декември миналата година на летището в София бе задържан 49-годишният Илиян П. от Видин. При обира той е имал съучастник, който е неустановен. Пред съда днес обвиняемият, задържан за постоянно в ареста, отправи искане чрез адвоката си мярката му за неотклонение да бъде изменена в по-лека, тъй като имал здравословни проблеми. Съдията обаче реши, че няма основание. Според защитника на Илиян П. по делото са допуснати множество процесуални нарушения, като то трябвало да бъде върнато на фаза досъдебно производство.

По време на разпоредителното заседание, което е второ заради наложила се смяна на съдебен заседател, стана ясно, че представител на банката е завел граждански иск на стойност, равняваща се на открадната сума. Следващото заседание на делото е насрочено за средата на декември тази година. Ако бъде признат за виновен, Илиян П. може да получи от 10 до 20 години затвор.