Необходимо е в Албания да бъде извършено комплексно разследване във връзка с обвиненията, че албански медии са били финансирани от секретни фондове на гръцкото външно министерство с цел пласиране на информации от интерес на Гърция, заяви бившият външен министър на Албания Бесник Мустафай, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"Това е нещо много сериозно, тай като нарушава независимостта на медиите в Албания и е сериозна намеса в демократичния живот. Мълчанието на външния министър по този въпрос е сериозно. Трябва да бъде извършено комплексно разследване във връзка с обвиненията, че албански медии са били финансирани от секретни фондове на гръцкото външно министерство, тъй като това е свързано с националната сигурност. Необходимо е прокуратурата да извърши подробно разследване, както и правителството да излезе с позиция", подчерта Мустафай. Според него обвиненията, че бившият външен министър на Гърция Никос Кодзиас е бил свързан със Сорос, са "част от балканската параноя".

Част от албанските медии съобщават, че освен медии, пари от секретните фондове на гръцкото външно министерство са получавали и политици. Гръцки информационен сайт съобщи миналата седмица, че секретни фондове на гръцкото външно министерство са били използвани за подкрепа на медии в Албания и Република Македония и на православни църкви в други страни.