Криминалисти от полицията в Хасково са задържали четирима мъже, подпомогнали чужденци да пребивават в страната ни в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на дирекцията. След получена информация за превоза на нелегални мигранти в района на магистрала "Марица" са били проведени оперативни и заградителни действия от криминалисти от Хасково, Харманли и Димитровград.

На магистралата в посока Пловдив е бил спрян лек автомобил шофиран от 23-годишен жител на Харманли. Спътници са му били негов съгражданин на 22 години и 21-годишен свиленградчанин. В хода на работата се оказало, че тримата са съпричастни към спрян микробус, който е следвал леката кола, с водач 22-годишен младеж от харманлийското село Бисер. В товарния отсек на микробуса са били намерени 19 чужди граждани между 13 и 26 години.

Те са се самоопределили като афганистанци - 16 души и пакистанци - 3 души. Дванайсетте непълнолетни момчета от групата са били предадени на дирекция "Социално подпомагане" в Димитровград, а останалите са били настанени в центъра на МВР за временно настаняване на чужденци в Любимец. Четиримата българи са били задържани до 24 часа, като работата по документиране на престъпната им дейност продължава. Образувано е било досъдебно производство. В хода на работата срещу двамата водачи на автомобилите са стартирали и бързи производства след като се е установило, че водачът на микробуса управлява под въздействие на тетрахидроканабинол, а шофьорът на Мерцедеса е с отнето свидетелство за правоуправление.