Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха в парламента "За" промени в конституцията на Република Македония, поставиха четири условия на управляващите, съобщава македонският сайт Фактор.

Те искат:

1. Приемане на поправка в конституцията, с която се гарантира македонската идентичност.

2. Приемане на член от конституцията, с който да се гарантира, че ако Гърция не ратифицира договора и продължи да спъва евроатлантическите интеграции на Република Македония, всички приети конституционни поправки, които произлизат от договора от Преспа, ще бъдат безусловно анулирани.

3. Постепенна промяна на името за вътрешна употреба, следвайки процеса, който води към пълноправно членство на Република Македония към ЕС.

4. Приемане на инициативата на премиера Зоран Заев, изразена на заседание на парламента на 15 октомври, за опрощаване във връзка със събитията на 27 април 2017 г. в парламента и за всеобхватно национално помирение.

Полицията охранява домовете на депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които гласуваха "За", и гарантира сигурността им.

Различни бяха реакциите в македонската общественост на гласуването на седемте депутати от ВМРО-ДПМНЕ. За някого те са предатели, за други - патриоти, които са гласували по собствено убеждение.

Денят на гласуването в петък беше драматичен, припомня БТА. Обществото с часове чакаше да започне заседанието, което първо бе насрочено за 12 часа, после отложено за 15 часа и накрая гласуването беше в около 22 часа.