Правилното размразяване на храни запазва вкуса и полезните вещества в продукта. Размразяването на продукта играе огромна роля за запазване на вкуса му.

Колкото по-бързо се размразява, толкова по-малко губи полезните си свойства. След бързо размразяване вкусът остава по-наситен.

Експертите намериха хитър начин как бързо да размразим храната, така че да не губи полезните си свойства.

Учените от Техническия университет в шведския град Гьотеборг установиха, че най-безопасният начин да размразите храната е да ги изпратите в хладка вода. Този метод не е от най-обичайните, но се се счита за най-добрия, отбелязват специалистите.

За разлика от топлия въздух, водата има по-висока топлопроводимост, което означава, че ледените кристали се топят много по-бързо.

Досега се смяташе, че за да се извлече максимална полза от размразяването на храната, тя трябва да се постави на стайна температура или просто да се прехвърли от фризера в хладилника.

Но шведските специалисти опровергаха тази теория. Те препоръчват поставянето на замразена храна във водата. Важно е продуктът да бъде поставен с опаковката, защото в противен случай ще загуби полезните си свойства./Zdrave.to