Президентите на Турция и САЩ - Реджеп Тайип Ердоган и Доналд Тръмп  разговаряха по телефона за смъртта на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс и ДПА.

"Ердоган и Тръмп се съгласиха, че обстоятелствата около смъртта на Кашоги трябва да бъдат изцяло изяснени", посочи Анадолската агенция.

Кралят на Саудитска Арабия Салман и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд пък изказаха съболезнования на семейството на убития в Истанбул саудитски журналисти Джамал Кашоги, съобщи саудитската агенция СПА, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

"Негово кралско височество Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд и престолонаследникът принц Мохамед бин Салман Ал Сауд, първи заместник министър-председател и министър на отбраната проведоха телефонен разговор със Салех Джамал Кашоги /най-големия син на Джамал Кашоги/, и изказаха своите съболезнования на него и семейството му във връзка със смъртта на покойния Джамал Кашоги", се казва в съобщението.

В събота саудитските власти заявиха, че Хашоги - виден журналист и критик на управниците в Рияд, е умрял при сбиване в саудитското консулство в Истанбул - две седмици след като отричаха, че нямат нищо общо с изчезването му, припомня Ройтерс.

Главният прокурор на кралството шейх Сауд ал Муаджиб заяви, че в момента се разследват 18 поданици на страната, без да уточнява самоличността им.

Междувременно стана ясно, че годеницата на убития в саудитското консулство в Истанбул журналист Джамал Кашоги ще бъде неотлъчно охранявана през цялото денонощие, съобщиха турски медии, цитирани от БТА.

Служебната охрана на Хатидже Дженгиз ще се осигурява от Истанбулското валийство. Решението да й бъде осигурена охрана е било взето по искане на Хатидже Дженгиз, която е турска гражданка.

Тя подала в истанбулското валийство оплакване,че животът й е под заплаха след убийството на Кашоги.

Твърди се,че Хатидже Дженгиз живее в квартала Фатих в Истанбул. Междувременно стана известно,че една седмица преди да бъде убит Джамал Кашоги закупил жилище в Истанбул, в кооперация, намираща се в района на Топкапъ. Телевизия "А-хабер" показа видео кадри, от които се вижда Джамал Кашоги и годеницата му да влизат във входа на кооперацията.

Според източника кадрите са заснети на разсъмване, в 4.58 часа в деня, когато Кашоги е бил убит. Пак според източника по някое време двамата излезли и се върнали отново в жилището в 12.17 часа.

Същият ден Кашоги в около 13.30 часа отива в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където според твърденията на Рияд е бил убит при свада в консулската служба.