Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че се нуждае от повече информация за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги и ще работи с Конгреса по въпроса за американски отговор.

Късно вечерта на предизборна проява в щата Невада Тръмп каза, че в скоро време ще разговаря със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Саудитските власти съобщиха, че Джамал Хашоги е умрял в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул при юмручен бой с служители там. Това обяснение обаче породи твърдения, че тази версия е опит за предпазване на влиятелния саудитски престолонаследник.

Тръмп първоначално каза, че вярва на саудитското твърдение, но вчера вечерта той каза, че продължава да не знае къде е тялото на Хашоги. Президентът заяви: "Бих искал да разбера къде е тялото и какво се е случило". Той допълни, че напредъкът по този въпрос е много бавен.

Според Лондон саудитските обяснения за смъртта на Хашоги не са правдоподобни, предаде Франс прес, като се позовава на интервю за Би Би Си на британския министър за Брекзит Доминик Рааб.

"Ние подкрепяме разследването на турските власти, за да видим какви са фактите, защото съществува сериозно съмнение относно обяснението, което беше дадено", подчерта Рааб.

"Британското правителство иска да бъдат посочени отговорни за тази смърт", заяви министърът.

Германия заяви готовност да замрази износа си на оръжия за Саудитска Арабия в резултат на обясненията за смъртта на Хашоги, определени от Берлин като недостатъчни, предаде Франс прес.

В интервю за германската телевизия А Ар Де германският външен министър Хайко Маас каза, че много въпроси остават без отговор след убийството в началото на октомври на журналиста и "докато тези въпроси останат без отговор, не мога да си представя, че има положителна база в германското правителство, за одобряване на износа на оръжия за Саудитска Арабия".

Германия издаде на 30 септември лицензии за оръжеен износ за Саудитска Арабия в размер на 416,4 милиона евро за 2018 г. Преди нея по този показател е само Алжир със сумата от 741,3 милиона евро.

Франция каза днес, че иска да бъде разкрита пълната истина за убийството на саудитския дисидент и журналист Хашоги, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на френския финансов министър Брюно Льо Мер.

В интервю за телевизия Франс 3 Льо Мер определи като прогрес това, че саудитските власти са признали фактите и са поели известна отговорност. "Но трябва да бъде хвърлена пълна светлина". На въпрос как ще се развият двустранните отношения от този момент нататък, Льо Мер каза, че това "ще зависи от начина, по който истината бъде извадена на яве, разследването бъде проведено и резултатите бъдат установени".