Русия осъжда новите действия на САЩ, които чрез шантаж се опитват да изтръгнат от Москва отстъпки в областта на стратегическата стабилност. Това заяви  заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков по повод решението на Вашингтон да се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД).

Както БЛИЦ писа по-рано държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обвини Русия в нарушаване на договора, подписан през 1987 г.

„Възприемаме новите американски опити с методите на шантаж да получат отстъпки от Русия в областта на международната сигурност и стратегическа стабилност с тревога и осъждане. Нееднократно бе казано от руска страна, че американците нямат никакви основания за обвинения в нарушаване на този договор“, категоричен бе Рябков.

„През тези години те така и не успяха да подкрепят тези измислени обвинения с конкретни обяснения“, допълни заместник-министърът на външните работи на Русия.

В същото време стана ясно, че Великобритания възнамерява да подкрепи САЩ по този въпрос. "Ние, разбира се, искаме този договор да продължи да действа, но за това са необходими усилията на всички страни в него, а днес една от тях го игнорира. Русия го нарушава и именно тя трябва да промени поведението си", посочи министърът на отбраната на страната Гевин Уилямсън.

Той посочи, че САЩ са "близък и отдавнашен съюзник" и Обединеното кралство няма да се поколебае да подкрепи американската позиция по този въпрос.


Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпробват изстрелвани от земята крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.   

Сключеният през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие укрепва сигурността на САЩ и техните съюзници в Европа и Азия. Той е подписан от Михаил Горбачов и Роналд Рейгън и съгласно него близо 2700 ракети със среден обхват са били унищожени.