Земята ще бъде разкъсана, ако бъде засмукана от гигантски супер масивни черни дупки, появили се в галактиката, а останките й ще бъдат засмукани в неизвестно пространство. Това твърдят изследователи от НАСА, пише Дейли Стар.

Шокиращото откритие става, след като експерти от НАСА извършват спешно проучване на сблъсък между черни дупки. 

В предизвикана симулация космическата агенция разглежда какви ще бъдат последващите ефекти, ако два центъра на тъмната енергия влязат в контакт помежду си.

Тъй като двата центъра на сблъскващите се черни дупки се срещат, те започват да се въртят около себе си, влизайки в по-близък контакт, преди да се слеят, за да създадат много по-голяма супер масивна черна дупка, способна да улавя и привлича енергия. Учените от НАСА твърдят, че дори енергия подобна на светлината не може да "избяга".

Ефектите от подобно космическо събитие биха били за Земята унищожителни и опустошителни.

"Ако заместим Слънцето с черна дупка от същата маса, тогава Земята щастливо ще продължи да обикаля в орбита, но щеше да е много студено", казва астрофизикът от НАСА Тайсън Литенберг. 

"Ако една планета се придвижи по-близо до черната дупка, която сме заместили със Слънцето или ако я заменим с много по-голяма черна дупка, тогава ще се почувстват приливи от енергии и тя ще бъде разкъсана. Ако звездите или планетите се приближат твърде много до тази точка на връщане, приливите от енргии ги разкъсват и остатъците могат да попаднат в черната дупка" добавя още астрофизикът. 

"Това явление е общоизвестно като "приливно разпадане", от което са наблюдавани няколко десетки в центровете на много големи галактики, включително нашите.

Противно на общоприетото схващане, ако нашата планета се доближи до черна дупка, тя няма да бъде засмукана в нея - вместо това тя ще се разкъса.

Ефектът би бил подобен на този при хората: "Ако човек първо се насочи към краката, тегленето на тежестта би било много по-силно от тази на главата му, което в крайна сметка води до смъртта му. 

Изследователите вярват, че е нужно количество енергия равно на това, при което 100 милиона души експлодират едновременно, за да изхвърлят черната дупка далеч от първоначалното й положение.