На пореден протест и шествие срещу Централата за биогаз излязоха жителите на пловдивското село Труд. 

Те настояха за чист въздух и за оставките на министрите на екологията и земеделието Нено Димов и Румен Поражанов, както на директора на РИОСВ в Пловдив доц. Стефан Шилев. Според сдружението „Бъдеще за село Труд“ тримата вече три години не са успели да решат проблема със замърсяването на  въздуха в селото от инсталацията и са се противопоставили на жителите му Къч протеста се включиха и граждани от  още 6 населени места.  

Минути преди 14 часа протестиращите от Труд, пдкрепени от граждани на Бургас, Ямбол, Нова Загора, Мездра, Куртово Конаре и Стамболийски  излязоха на Карловско шосе  с трибагреници и лозунги „Чист въздух за Труд“, Искаме работещи институции, не слуги на олигархията, Махнете цистерните от нашите улици," Ако не работите за хората, напуснете държавните си постове, Димов, Порожанов  и Шилев, спите".  За около половин час те спряха движението на автомобилите, за да напомнят настоятелно, че на 20 октомври се навършват точно две години от първия масов протест  на  Труд срещу негативното въздействие на централата за производство  на топло- и електроенергия от биомаса, намираща се в опасна близост  от селото. Липсата на експертност в изграждането  на подобни обекти и най-вече на работещи инструменти за контрол над този тип производства до този момент обаче говорят единствено за бягството на институциите от  тежък екологичен проблем, чийто залог са здравето и живота на хората.

За пореден път те призоваха за пълна оценка за въздействие върху околната среда и спиране на централата  и отправиха призив към премиера Бойко Борисов да обърне внимание, че  производствата от биомаса в страната се осъществяват по опорочен начин.  След края на протеста се състоя първа работна среща на неправителствените организации участници за създаване на обединение за национална борба за адекватни и работещи институции.