Пловдив е град с хилядолетна история, в който се преплитат много и различни епохи. Градът е известен с безкрайните си забележителности, богатата история и култура. Безспорно едни от най-интересните за посещение места са хълмовете, по-известни като тепета. Те правят градът наистина уникален и ежедневно привличат стотици туристи, които искат да се докоснат до тези природни феномени.  
 
Джендем тепе, в превод Адският хълм, е най-високата точка в Пловдив и се намира в западната част на града. Наричано още Младежки хълм, то се извисява на над 300 метра надморска височина.  
 
В древността е наричан Хълм на нимфите дриади. Има сведения, че в периода до късната античност на върха се е издигала огромна бронзова статуя на Аполон. В раннохристиянската епоха пък на тепето се намирала голяма трикорабна базилика, която е издигната на мястото на разрушената от християните езическа статуя.
 

През османския период е именуван Джин тепе (Хълм на духовете), постепенно променено на Джендем тепе. Наричали го още и Чигдем тепе (Хълм на минзухарите). През 50-те години на миналия век то получава другото останало известно до днес име – Младежки хълм, заради младежките бригади, които изграждат панорамния път до върха.

Макар и встрани от центъра на града, това тепе е доста посещавано и е предпочитано място за малки и големи, особено през топлите месеци. През последните години Джендем тепе стана арена на няколко музикални фестивала. На огромната поляна в подножието на върха редовно се организират бирени фестове, а на специално издигната за целта сцена се изявяват групи от цяла България.

 

На тепето е помислено и за малчуганите. Тук има голяма детска площадка, а в непосредствена близост до нея се намира единствената детска железница, която обикаля цялото тепе.

Открита през далечната 1979-а година, железницата е истинска атракция както за децата, така и за техните родители, за жителите на града и посетителите му. Хиляди деца от Пловдив и околността пазят спомена за първото си качване на влак именно на Младежки хълм.

 
През 2007г. железницата е изцяло реконструирана, с което придобива настоящия си облик. Влакчето, съставено от локомотив и три вагона, започва пътуването си от гара „Пионер“, на която има перон, два коловоза и светофар. Продължителността на разходката е около 25 минути, а билетчето е на символичната цена от 1 лев. Влакчето пътува целогодишно, като само в понеделник и вторник не работи.
 

Създадени са множество атракции по цялото трасе, дълго около 2 км. Пътуването през живописния хълмист терен минава през мост, прелез с бариери и тунел, дълъг 50 метра. След излизането от тунела започва любимата част на много от малчуганите - естакада, дълга 125 м. под формата на цифрата 6, след което влакчето спира на гара „Панорама“. Там пътниците малки и големи могат да се полюбуват на спиращата дъха гледка от тепето и да направят снимки на града. След престоя влакчето се отправя обратно към гара „Пионер“.

Тайнствеността на тепето и неизвестната му история в миналото палят въображението на десетки учени. В пресата нерядко могат да се видят публикации на един или друг специалист, който изказва своята теория за връзката на тепето с космоса и за загадките, които може би крие в недрата си. От скали с извънземен произход, които имат способността да лекуват, през гроба на мистериозен тракийски вожд до древната и непозната Лемурия, теориите относно произхода и тайните за Джендем тепе нямат край. Каквато и да е истината, едно е сигурно – Младежкият хълм е истинско райско кътче в самото сърце на Пловдив и предлага лесно и бързо бягство от градската суматоха.