Храната е едно от нещата, които са жизнено необходими. Според това с какво се храним се определя и какво е здравето ни. Въпреки това в днешно време е доста трудно да определим какво наистина слагаме в устата си, защото често етикетът на продукта не казва цялата истина.

Има обаче и случаи, при които някои храни пък дори не отговарят на имената си и не са това, за което ги мислите. Тези продукти нямат нищо общо с храните, на които са кръстени.

Кои са те и защо това е така:

Бял шоколад 

Изненада ни ли сте. Макар че в името му присъства "шоколад", самият продукт няма нищо общо с него. В неговия състав влиза какаово масло, заради което сме свикнали да го наричаме така. Какаовото масло е фабрично извлечено и отделено от какаовите зърна. После то е превърнато в пудра и е смесено с други, не особено полезни съставки, за да се получи така нареченият бял шоколад.

Фъстъци 

Може да си мислите, че фъстъците са ядки, но истината е друга. Всъщност те са бобови растения и са част от семейството на боба, граха, лещата, нахута.

Kленов сироп 

Много рядко в магазините се продава истински кленов сироп, които има ползи за здравето. Често за него ни се предлагат продукти с добавени аромати и есенции, а те не са особено препоръчителни.

Сирене на квадратни слайсове 

Въпреки че в известен смисъл имат вкус на сирене, това всъщност е имитиращ продукт.

Рулца от раци 

В този продукт почти нямат месо от раци в състава си. Всъщност той представлява смляна паста от малко количество месо от раци, риба, нишесте и стабилизатори. В тях се среща и глутен.

Соево и бадемово мляко 

Тези алтернативни млека всъщност не са млека. Бадемовото мляко се прави чрез накисване на бадеми във вода, смилането им и прецеждането им през ситен гевгир. По този начин се извлича течност, наситена с техните хранителни вещества. Соевото мляко се прави по подобен начин, само че от соеви зърна. Въпреки това тези така наречени млека могат да бъдат добра алтернатива за хора, които страдат от някаква форма на нетолерантност към млечни продукти или алергия към млечния протеин.

Мед 

Напоследък все по-трудно може да се открие напълно натурален мед. Обикновено този продукт бива смесван с глюкозо-фруктозен сироп, царевичен сироп и други  подобрители.

Зехтин 

Голяма част от зехтина в магазините всъщност не е чист зехтин. Той е примесен с други течни масла като лешниково масло, рапично олио или представлява дериват на маслиновото масло, получен след пресоването му и извлечен от маслинените костилки и ципи. След това на етикета отново пише зехтин, заради което е необходимо внимателно да четете етикета със състава.

Киноа 

Киноата се смята за зърнена храна, но истината е, че е зърноподобна култура, чиито семена всъщност се използват за храна. Тя наподобява житно растение, но принадлежи към семейството на Лободовите култури, към които спадат спанакът и цвеклото.