Британският премиер Тереза Мей е готова на компромис за ирландската граница за улесняване на преговорите с ЕС, съобщава „Блумбърг“.

Мей е готовa да се откаже от едно от ключовите си искания за Брекзит, за да разреши проблема с ирландската граница и да отвори пътя към сделката според високопоставени служители, запознати с въпроса.

Поправката отваря възможността Великобритания да се окаже обвързана за неограничено време с митническите правила на Европейския съюз. Макар че това е нещо, което ЕС и много фирми искат, тя рискува да предизвика криза в собственото си правителство, която дори може да доведе до свалянето й, пише агенцията.

Досега Мей настояваше, че на остров Ирландия трябва да бъде ограничено времето за правна гаранция, която да гарантира, че няма да има твърда граница, докато не бъде сключено споразумение за свободна търговия между Европейския съюз и Великобритания.

Тереза Мей и Брекзит хардлайнерите в консервативната партия искат краен срок за тази предпазна клауза, за да се избегне забавянето на реалното напускане на Обединеното кралство и да се гарантира, че страната няма да е обвързана с митническите правила на ЕС, за да сключи собствени търговски сделки по целия свят.

Но ЕС отхвърли тази позиция и разговорите останаха замразени в продължение на месеци.

Сега Тереза Мей и нейният екип от съветници за Брекзит са готови да приемат идеята на ЕС, че тя трябва да бъде отворена, за "трайно" решение, каза високопоставен служител.

Предложението е остров Британия да остане обвързан с митническите правила на ЕС като т.нар. предпазна клауза или гаранционна клауза. Ще има и някои проверки на стоките между Северна Ирландия и останалата част от Кралството.