Айтоскитя ром Илия Кулов, който е арестуван за жестокия побой над 28-годишния Пламен, се опита да измъкне от ареста с елементарни лъжи, съобщава "Флагман". Снощи бе гледана мярката за неотклонение в Районния съд в Айтос. Магистратите приложиха цялата строгост на закона върху Илия и го оставиха за решетките.

В зала 43-годишният циганин играеше ролята на разкаян и смирен човек, който трябва да се грижи за „две деца и жена”. Илия се оказа неграмотен, осъждан, безработен и с множество криминални деяния за гърба си. Заради това и прокуратурата го поиска зад решетките, докато другите двама задържани Румен Василев и Емил Емилов бяха освободени под парична гаранция.

Въпреки тежкото си съдебно минало Илия поиска да му наложат по-лека мярка, обеща да не бяга от страната и изтъка, че имал къща и семейство, за което трябвал да се грижи в айтоското гето.

Наблюдаващият прокурор Илиян Пантелеев веднага го контрира: Поведението му на 18-и октомври не показва, че става въпрос за загрижен за семейството си човек. Той е бил много пиян и всички доказателства сочат, че е взел дейно участие в побоя, изтъкна прокурорът.

Това, което държавният обвинител може би не знаеше, но малко по-късно репортер на Флагман.бг разбра от близки на Илия е, че жена му всъщност е починала, едното му дете е в дом, а другото – в затвора. Т.е. - живее сам като куче в бараката си в махалата.

43-годишният циганин е висок около 160 см със слабо телосложение и действително дава вид на кротък човек, но с огромна група от роми зад гърба си и много изпит алкохол, явно е събрал невиждана смелост и налагал жестоко Пламен. Днес все още по ръцете му се виждаха белези от побоя. Кокалчетата му бяха разкървавени, а според събраните до този момент доказателства в досъдебното производство той е удрял Пламен, докато 28-годишният мъж е лежал безпомощно на земята, целият облян в кръв.

„Става въпрос за изключителна агресия, която е започнала в заведение, продължила в градинката отпред и приключила в дома на пострадалия. Налице е рецидив, защото обвиняемият и приятелите му са навлезли в частна собственост и са продължили деянието си”, изтъкна в съдебна зала прокурор Илиян Пантелеев.

Кулов е подсъдим по чл.325, ал.5 от Наказателния кодекс и го грози от 1 до 6 години затвор. Предвид богатото му криминално досие присъдата със сигурност ще е близка до горната граница.

От мотивите на съдията, разгледал мярката днес, стана ясно, че полицията е свършила огромен по обем работа – разпитани са десетки свидетели и са събрани достатъчно доказателства срещу тримата обвиняеми.

В мелето, според пострадалия Пламен, са участвали и още хора, но явно на този етап ще бъдат обвинени инициаторите на екшъна, тези, които са нападнали най-свирепо един български гражданин – студент с достойна професия, чиято единствена грешка, е че е решил да влезе в заведение, което „не е за гяури”.