Руското издание "Новая газета” се оказа в центъра на информационна война. От редакцията на вестника съобщиха, че на 17 октомври пред сградата, където работят, някой е оставил погребален венец със заплахи, отправени по адрес на един от журналистите, съобщава bTV.

На следващия ден – 18 октомври, отново на същото място е била оставена кошница с отрязана агнешка глава. Този път заплахите били не към един, а към всички работещи в редакцията.

Като причина за това деяние от медията посочват активна кампания срещу "Новая газета” в социалните мрежи, разпространяваща информация, че изданието е разгласило публично данните на руските летци в Сирия, с което е изложила на опасност семействата им.

"Това е фейк. Никога не сме имали публикации по тази тема – нито във вестника, нито на сайта", посочват от редакцията.

Журналистите от медията заявиха, че няма да търпят подобни посегателства, уведомили са властите за случая и очакват виновните да бъдат изяснени и наказани.

"17 октября к зданию редакции «Новой газеты» неизвестные подбросили похоронный венок с угрозами в адрес одного из журналистов. 18 октября там же оставили корзину с отрезанной головой барана и порцией угроз в адрес уже всей редакции.

Полиция проводит следственные мероприятия. Животное — жалко.

Официальное заявление редакции «Новой» https://clck.ru/EZQTy"