Остър коментар по повод протеста на майките на деца с увреждания и атаката им срещу вицепремиера Валери Симеонов направи пред ПИК един от шефовете на работодателите Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Още преди дни на Тристранката в Министерски съвет оглавяваната от него структура, както и синдикатите, се обявиха твърдо против приемането на Закона за хората с увреждания в този вид под безпрецедентен натиск върху кабинета от страна на майките, стоящи от месеци пред парламента с децата си.

По този повод бе направено и изказването на вицепремиера Симеонов, което разбуни днес духовете, след като бе пуснато съкратено и в манипулативен вид в компрометираното предаване "Господари на ефира". Ето какви разкрития направи пред ПИК Велев за опасностите от приемането на закона и причините за атаката срещу вицепремиера.  

- Г-н Велев, вицепремиерът Валери Симеонов бе нападнат заради свое изказване за закона за хората с увреждания, чиито проект разглеждахте на Тристранен съвет преди дни. Той изрази мнение, че не е нормално децата да стоят навън при всякакви атмосферни условия и че законът ще натовари работодателите. Вие, от работодателските организации, споделихте тези притеснения тогава, а сега как оценявате тази атака срещу него няколко дни по-късно?

- По повод проекта на Закона за хората с увреждания, който обсъдихме на Тристранен съвет и не беше подкрепен от нито една работодателска организация, можем да кажем, че той е изработен под натиск и най-вероятно и ще бъде приет под натиск.

Този натиск на моменти достигаше до истерия, в резултат на което популизмът надделява над експертността. С него няма да се решат проблемите на хората с уврежданията.

Очевидно с този натиск се търсят други резултати. Позицията, която изрази вицепремиерът, в някаква степен се сподели преди това на съвета и от всички работодателски организации, а преди това и от синдикатите.

- За политически натиск и атака за дестабилизация на управлението ли става дума според вас?

- Такава вероятност не трябва в никакъв случай да се изключва предвид този натиск.

 - Затова ли продължават да протестират майките на този палатков лагер, въпреки че примерът Борисов вече отдавна им отпусна исканите пари – 150 млн. лв. повече, както и им гарантира приемане на закона в желания от тях вид?

- Това дава отговор като че ли на предишния ви въпрос. Очевидно се цели нещо по-различно от тези искания. Парите бяха дадени и ще се изхарчат през следващата година. Протестите обаче продължават и това говори за други цели.

- Затова ли е атакуван вицепремиерът Симеонов – че каза истината за законопроекта и не се подаде на този рекет?

- Заради това и заради по-пиперливия му изказ. Ние изразихме също становище, че законът се приема под безпрецедентен натиск, на който сме свидетели вече половин година.

- Нормално ли е все пак в чисто човешки план да се държат тези болни деца при всякакви атмосферни условия навън пред парламента? Някои от тях дори не могат да си кажат, ако не искат да стоят там.

- Не е нормално и не бих направил това с моите деца.

- Как ще се справи бизнесът с този закон, който принуждава всички работодатели да наемат хора с увреждания, без да е ясно какво и как ще работят и дали имат необходимата квалификация? Как ще си позволи бизнесът да издържа на всяка цена под угроза от глоби цели социални групи?

- Ние заехме ясна позиция. Проблемите на хората с увреждания касаят тяхното интегриране, а не на всяка цена издръжката им за сметка на бизнеса. Никога обществото няма да бъде толкова богато, за да получат всички нуждаещи се според потребностите си.

Това го няма нито в Швейцария, нито в Америка. Трябва да има стимули и насърчения за хората с увреждания да бъдат включвани по естествен път в трудовия процес – чрез по-висока квалификация и достъпна среда, за чието осигуряване работодателите да бъдат подпомагани. Това ще гарантира интеграцията – ако те наистина работят и могат да се чувстват полезни членове на обществото. Това е нашата позиция. Създаващата се истерия не работи за решаване на проблема, а само ще се изхарчат повече пари.

- Очаква се другата седмица да се обсъжда и приеме законопроектът и нямате много време за реакция, за да защитите позициите си. Как ще го направите, ще направите ли контрапротест?

- Ние ще представим и в парламента нашата позиция. Очевидно заради този безпрецедентен натиск има нагласа този закон да се приеме в този вид. Ние ще се мъчим да минимизираме вредите от него,  които са свързани с квотите за предприятията, особено по-малките предприятия, за които има по-големи квоти. Съпроводени с невъзможността за освобождаване на тези хора, тези квоти ще се превърнат в данък.

 Предприятията няма да ги назначават, защото няма да имат възможност да ги уволнят, ако не се справят и ще предпочитат вместо това да плащат данъка, който пък ще отива за финансиране на помощите на тези хора и това съвсем ще ги демотивира да увеличават квалификацията си и да работят за реална добавена стойност. Тези разпоредби реално ще ги дезинтегрират.

- Работодателите и хората от малкия и среден бизнес не са по-малко от майките на деца с увреждания, но вие не излизате да протестирате с месеци, за да защитите правата си. Защо?

- Ние трябва да работим, за да изкараме парите, които правителството и депутатите да разпределят в държавата.

Нали ако стоим и ние пред парламента толкова време, всички ще умрем от глад – и работниците ни, и ние, и държавния апарат. Трябва някой и да работи.