Бегълците от Интерпол Георги Станоев - Малката Бирма и Стайко Стайков се крият в най-малката азиатска държава - архипелагът Малдивски острови. Аферистите, обвинени в пране на пари, данъчни измами и продажба на цигари без бандерол и издирвани с червена бюлетина, са били информирани с есемес от продажен служител и така са успели да офейкат на Малдивите.

Спецакцията срещу семействата Станоеви и Стайкови, които общо въртят над 1 млрд. лв. е била компрометирана още в зародиш, пише столичен седмичник. Вътрешен човек ги предупредил, че Спецпрокуратурата готви акция срещу тях. Така Бирмата и двамата му синове успели да се измъкнат навреме от лапите на правосъдието точно, както направи и Стайков-младши. 

Соченият за алкохолен крал Миню Стайков до последно обаче не вярвал, че някой ще се осмели да му посегне и да започне разследване срещу финансовите му афери и нелегална търговия.

След като напуснали България, Малката Бирма и Стайко успели да се доберат до Малдивите, което изисква поне две прехвърляния - първата спирка е катарската столица Доха, а после в Шри Ланка, откъдето се излиза за столицата на Малдивските острови - Мале. 

В криминалния свят обаче се шушукало, че Малдивите са само временна спирка на бегълците, а целта им била да се доберат до Доминиканската република.