Това е демокрация, заяви Бойко Борисов от Брюксел за днешните дебати за вота на недоверие по темата "Здравеопазване" днес. Иска ми се в здравеопазването да се направи такава система, че всички да са доволни, защото там се изливат много пари, посочи министър-председателят. 

На въпрос за изказването на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на децата с увреждания, Борисов заяви, че има една приказка "език мой, враг мой". Когато майките дойдоха при мен, аз се отнесох с цялото уважение и се отпуснаха 150 милиона, спазихме сроковете, сега в сряда ще влязат двата закона и другия петък ще бъдат гласувани. Моят ангажимент, който съм поел, ви моля до другия петък да изчакате да се случи в пълния му обем, заяви премиерът.

Извинявам се от името на правителството за думите на Валери Симеонов, защото нещастията на хората не бива да бъдат използвани, заяви Бойко Борисов. Не може на гърба на тези хора едни да си крадат политика, като БСП, например. Стотици милиони има разлика от отделяните през годините от тях пари за тези хора и отделяните от настоящото правителство. Когато майките застават до БСП трябва да кажем, че навремето Нинова не направи нищо като член на социалната комисия. Какво са направили БСП за тях през десетилетията, попита реторично Борисов. Кой създаде системата, ние ли, попита той.

През тези 10 години платихме и парите за централите и парите за КТБ, а щяхме да ги дадем за тези хора. С какви очи го правят това БСП. Аз мога и като премиер, и като човек, да се извиня. Не съм адвокат на г-н Симеонов, но той е имал предвид друго. Нека да излезе и обясни какво е имал предвид и крайно време е всеки да си мери думите, отсече Борисов.   

Със 150 милиона ще увеличаваме сумата всяка година за майките на деца с увреждания. Нека всички видят как е било преди по времето на БСП и как е сега, повтори Борисов. 

Премиерът разказа и за вечерята снощи, където двустранните срещи се случили по бърз и лесен начин. И всички имали възможност с колегите от Азия да се видят и поставят максимално много теми. 

От царя съм научил едно нещо, от този "университет", на такива форуми да не ям и да не пия. Той ходеше с една чаша и слушаше всички какво говорят, какво им е мнението, коментира Борисов на въпрос какво са консумирали на вечерята в Брюксел снощи. 

България работи активно за засилване на свързаността на Балканите, коментира по-рано днес Борисов по време на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ) в Брюксел, която тази година се домакинства от ЕС, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Борисов припомни, че свързаността беше един от ключовите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на тази година и посочи, че едно от най-съществените постижения на страната ни бе връщането във фокуса на внимание на европейската перспектива на Западните Балкани. „Приетата на срещата на върха ЕС - Западни Балкани Софийска декларация подчерта важността на сътрудничеството във всички области на свързаността – транспортна, енергийна, цифрова, икономическа и между хората“, допълни българският министър-председател. 

„Новата всеобхватна стратегия на ЕС по свързаността между Европа и Азия създава отлична основа за взаимодействие с нашите азиатски партньори“, посочи премиерът Борисов. Той подчерта, че през последните години България значително е засилила ангажираността си в рамките на АСЕМ с изпълнението на инициативи за укрепване на връзките между Европа и Азия в ключови области като заетостта, финансите, устойчивото развитие, правата на човека, културата, образованието и др. „Само през първата половина на тази година България беше домакин на две министерски срещи на АСЕМ – на културата и на финансите“, каза Борисов. Той добави още, че страната ни цени високо форума АСЕМ, тъй като той спомага за насърчаване на сътрудничеството и взаимното доверие между страните от двата континента.