Икономическото разширяване на Китай се забавя до най-слабия си темп от финансовата криза насам, докато водещи финансови регулатори стартираха извънредни координирани усилия за успокояване на нервните инвеститори, пише The Wall Street Journal.

Темпото на растеж през третото тримесечие спадна до 6,5%, с което не отговори на пазарните очаквания, показват статистически данни, публикувани в петък. Ръстът на промишленото производство и потреблението се забави през тримесечието, докато износът се задържа на високо ниво въпреки търговската война със САЩ.

Малко преди публикуването на данните гувереньорът на централната банка на Китай И Ган, ръководителят на банковия и застрахователен регулатор Гуо Шуцин и Люи Шию, ръководител на депозитара, издадоха изявления, призоваващи инвеститорите да останат спокойни. Гуо заяви, че неотдавнашните „ненормални колебания“ на китайските борси не отразяват икономическите основи на страната и „стабилната финансова система“. Shanghai Composite Index – най-лошо представящият се бенчмарк сред глобалните показатели, спадна с 25% от началото на годината. Той се понижи с 1,1% след откриването на сесията в петък, но се възстанови в края на сутрешната търговия. 

Тримесечният ръст от 6,5% е най-ниският от първото тримесечие на 2009 г. насам и е смесена новина за китайските лидери, докато те търсят решение на продължителния търговски конфликт с Вашингтон. Макар че икономиката остава напът да постигне целта на Пекин за годината за растеж от около 6,5%, резултатите от третото тримесечие показват повече признаци на слабост - забавяне на индустриалното производство, на продажбите на дребно, анемични инвестиции на големите играчи и нарастващи корпоративни фалити. Това би могло да ограничи пространството на Пекин да маневрира, когато води преговори със САЩ, чиято икономика нараства силно.

Целия материал четете в Investor.bg