Зенитно-ракетната система С-400 „Триумф“, която е най-съвременната система за противовъздушна отбрана в света, се превърна в ключов елемент от руския оръжеен експорт и инструмент за дипломатически натиск върху САЩ, отбелязва Пиер Аврил в статия за водещия френски ежедневник Le Figaro.
 
Според автора С-400 би могла да се превърне в залог на новия многополюсен световен ред, в който САЩ няма да доминира. Интересът, който редица държави проявяват към руската ЗРС, е само потвърждение на тази теза, уверен е Аврил.

Доставките на С-400 постепенно се пренасят от руската армия към чуждестранни клиенти, особено след откриването на два нови, ориентирани към експорт заводи в Русия през 2016 г. Трите основни договори на Москва за доставки на ЗРС – с Китай, Индия и Турция, генерират близо два милиарда долара годишно, т.е. 15% от целия руски оръжеен експорт.

Прокремълските идеолози представят С-400 като залог за ново движение на държавите, които не са част от военни блокове, и като залог за новия многополюсен свят, в който Вашингтон трябва да бъде лишен от господството си. Така руските власти организираха изтичане на информация за доставки на ЗРС за Катар и Саудитска Арабия. Двете страни са в открит конфликт, но считат Вашингтон за свой основен съюзник.

Същият сценарий бе повторен и в Ирак – руският посланик в Багдад съобщи за интереса на страната към доставките на С-400. Към настоящия момент преговорите не са довели до никакви конкретни резултати, но провеждането им само по себе си показва, че С-400 се е превърнала в дипломатическо оръжия на Кремъл.