В четвъртък Мексико обяви, че ще се обърне към Върховния комисариат на ООН за бежанците , за да му помогне заради кервана с 4 000 мигранти на южната граница на страната, информира турската Anadolu Agency.

В прессъобщение на министерството на външните работи се казва, че мексиканският външен министър, Луис Видегарай, ще се обърне с официална молба към генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, по време на среща в Ню Йорк.

На 13 октомври над 1000 мигранти прекосиха пеша границата на Хондурас, като крайната им цел са САЩ. В четвъртък групата, която междувременно нарасна до 4 000 души, се отправи към южната граница на Мексико.

В съвместно изявление на министерствата на вътрешните и външните работи се заявява, че нито един мигрант няма да бъде допуснат да прекоси границата, без редовни документи.

Предишният керван от мигранти, насочил се към САщ, премина през Мексико през април. Тогава властите им дадоха временни визи, за да стигнат до американската граница, което вбеси Доналд Тръмп.

В послдените няколко дни американският президент непрекъснато изпраща закани в Туитър, като в четвъртък заплаши, че ще изполва военните, за да „ЗАТВОРИ НАШИТЕ ЮЖНИ ГРАНИЦИ“, докато настояваше Мексико да престане с „тази яростна атака“.

В интервю за местно радио в четвъртък сутринта Марчело Ебрард, който ще встъпи в поста външен министър на Мексико през декември, определи заявленията на Тръмп като „не изненадващи, предвидими и електорално мотивирани“, като имаше предвид предстоящите след три седмици избори в САЩ.

Избраният за президент Андрес Мануел Лопес Обрадор каза в сряда, че „веднага след като поеме поста на 1 декември, ще настоява за повече работни визи за централноамериканци“.