Руснаците ще идат в рая в случай на евентуална ядрена война, защитавайки се с войнска решимост, увери руският президент Владимир Путин, но подчерта, че всеки агресор, използвал атомно оръжие срещу неговата страна, ще бъде унищожен, предаде Франс прес.

"Агресорът трябва да разбере, че наказанието ще бъде неизбежно и че ще бъде унищожен. А ние, като жертви на агресия, като мъченици, ще отидем в рая. А те, те просто ще умрат, дори няма да имат време да се покаят", заяви Путин на форума на клуб "Валдай" в град Сочи.

Ако се стигне до ядрена война, Русия "не може да бъде инициаторка на подобна катастрофа, защото ние нямаме концепция за превантивен удар", подчерта руският президент. Той добави, че в подобна ситуация Москва ще изчака да се увери, че е обект на ядрено нападение, но няма да използва първа тези оръжия.

Русия смята, че новата ядрена доктрина на САЩ, приета в началото на тази година, е войнствена и антируска. През 2016 г. Путин разпореди засилване на руските ядрени сили и модернизация на въоръженията в отговор на засилването на военното присъствие на НАТО по границите на Русия, което Москва приема като заплаха, припомня АФП.

През март руският президент похвали в реч пред парламента новите оръжия, разработени от неговата страна и ги определи като непобедими. Това предизвика опасения за нова надпревара във въоръжаването със САЩ.

Путин коментира въпрос от публиката дали американският президент Доналд Тръмп чува само себе си. Той отговори, че това не е вярно и че той подкрепя стабилизирането на двустранните отношения, предаде Ройтерс.

"Може той да се държи така с някои други, но тогава те сами са си виновни. Аз имам напълно нормален и професионален диалог с него и разбира се, той се вслушва в мен. Виждам, че реагира на аргументите на своя събеседник", заяви Путин, цитиран от Ройтерс.

По случая "Хашоги" Путин каза, че Русия ще изчака резултатите от разследването за изчезването на журналиста, преди да реши какво отражение може да има съдбата на дисидента върху отношенията със Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес.

Руският президент заяви, че "САЩ носят определена отговорност" за това, което се е случило с Хашоги, който е саудитски гражданин, но е заминал доброволно в изгнание в Америка.

Путин приветства усилията на Турция за установяване на демилитаризирана зона в северната сирийска провинция Идлиб, съобщи Асошиейтед прес. Въпреки че крайният срок за изтегляне на сирийските радикални групировки и тежките въоръжения от зоната, определен за 15 октомври, не е бил спазен, Русия вижда как Турция прави всичко по-силите си за постигане на тази цел, каза той.

Руският президент каза също, че от Русия зависи да убеди Иран да изтегли войските си от Сирия и че правителствата, призоваващи Иран да го стори, трябва да дадат гаранции за ненамеса във вътрешните работи на Сирия, добави Ройтерс.

Руският президент каза, че терористите от "Ислямска държава" (ИД) държат близо 700 заложници в части от Сирия, контролирани от подкрепяните от САЩ сили на опозицията. Те са екзекутирали някои от тях и са обещали да убиват още, предаде Ройтерс.

По думите му сред заложниците има няколко американски и европейски граждани. Той добави, че ИД разширява влиянието си в райони по левия бряг на река Ефрат, намиращ се под контрола на САЩ и подкрепяните от тях бунтовнически сили. Путин не уточни какви са исканията на терористите.

"Те отправиха ултиматуми, конкретни искания и заплашиха, че ако ултиматумите не бъдат изпълнени, ще екзекутират по 10 души на ден. Онзи ден те са екзекутирали 10 човека", каза руският президент.

ТАСС уточнява, че терористите от ИД са взели за заложници 700 души в сирийската провинция Дейр аз Зур след атака срещу бежански лагер на 13 октомври в район, контролиран от подкрепяните от САЩ бунтовници. Според ТАСС терористите са отвлекли около 130 семейства и са ги завели в град Хаджин. (БТА)