Съотношение между цена и качество ще определи бъдещата визия на площад „Централен” , това обяви по време на общественото обсъждане на собственикът на „Драгиев и Ко” Цанко Драгиев. Думите му, че средствата са ограничени  и затова ще се осъществяват дейности с няколко вида настилки, смути пловдивчани.

Циментовите блокчета от компанията „Земелрок Щайн”  заляха целия град включително и цялата Главна улица, но предизвикаха възмущение сред хората. Според тях площадът на най-древния град на България не може да бъде от цимент и поискаха всичко да бъде направено от гранит.

Заради липса на пари – цимент и гранит на централния пловдивски площад СНИМКИНовината, че настилките няма да са 100 процента естествени, предизвика смут в залата, няколко души настояваха решението да бъде преосмислено 

Проблемът, разбира се,  не е в настилките, които ще бъдат сложени – безспорно гранитът е най-доброто за един централен площад на древен град като Пловдив.  Думите на кмета Иван Тотев и Цанко Драгиев отвориха други въпроси. След като двамата обясниха, че трябва да се съобразяват с финансовата рамка на проекта, въпросът е дали Пловдив има пари за грандиозните си проекти.

По време на обсъждането за първи път кметът говори за икономии, а изказванията му в последните месеци бяха в съвсем различна насока, а именно, че Пловдив вече може сам да се справя с многомилионни проекти без да чака помощта на държавата.  Нещо повече, в понеделник Тотев изброи  няколко приоритетни проекта, по които градът ще работи активно през следващите 2 години. Това са „Модър-Царевец”, олимпийски басейн в комплекс „Младост” , първи етап на стадион „Пловдив”, паркинг за 1000 автомобила, нова сграда на Математическата гимназия и още няколко ремонта на булеварди. Грубо казано, въпросните проекти струват над 50 млн. лева.

Така, въпросът е, ако Община прави икономии за площад „Централен”, откъде ще вземе парите за тези проекти?  Не бива да се забравя, че част от средствата за площада и други културни инфраструктурни обекти бяха взети от държавата заради ангажимента на правителството към Европейска столица на културата.

Пловдив през 2019: Мащабни ремонти, строителство на басейни, стадиони и училищаКметът обяви приоритетните проекти, по които ще се работи

Вчерашните изявления влязоха в колизия и с други стари реплики на кмета, а именно, че ремонтът на площада е важен за следващите 30-40 години, и всичко трябва да бъде изпипано и не бива се бърза с него.

Преди техническия проект обаче се оказва друго – търси се съотношение между цена и качество, и желаната настилка не може да бъде навсякъде, защото е много скъпа.

Вдигат античните пропилеи на площад „Централен”, но от южната страда СНИМКИПловдивчани може да влизат на площада а през скулптура, наподобяваща древна арка

Какви са параметрите на обществената поръчка за площад „Централен” и подлезът на Гладстон

В договора между „Драгиев и Ко” и Община Пловдив са записани точните суми за отделните дейности по поръчката. Общата й стойност е малко над 12 млн. лева с ДДС, като това е максималната допустима стойност.

За ремонта на подлеза на „Гладстон” и двете платна на „Цар Борис III Обединител” сумата е 7,153 млн. лева.

Облагородяването на площад „Централен” е  4,698 млн. лева с ДДС. Дейностите по Форум Запад и Форум Север са съответно 194 хил. лева и 218 хил. лева. Т.е. идейният проект, който ни бе представен, е за 5 млн. лева.

В договора прави впечатление, че няма клауза за непредвидени разходи. Обичайно при такива процедури, още повече когато са на инженеринг, възложителите могат да определят между 10 и 20% от сумата като непредвидени разходи. Така при подобни обстоятелства няма нужда да се тръгва на нова поръчка, за да се изпълнят необходимите дейности.

След като бе положен на натиск, кметът все пак призна, че може да се отпуснат допълнително средства за площада. Внимание трябва да бъде обърнато и на факта, че галерията на художниците на улица „Гладстон” ще струва 4 млн. лева. Въпреки че не бива да се правят сравнения между различните културни проекти, няма как да не се признае, че площадът заема много по-първостепенна роля в един град.

С други думи парите не са основният проблем, колкото желанието площадът да стане час по-скоро, макар и с известни компромиси. А колко пари има Община Пловдив ще си проличи, когато тръгне да прави големите си проекти.