Въглищните централи осигуряват 46 % от електроенергията на страната, а през зимата този процент достига 60. Без въглищните централи българският енергиен сектор няма как да балансира системата. Това заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посочи, че ще бъде намерено решение за ТЕЦ „Марица Изток 2“. 

Сформираната в министерството на енергетиката специална работна група е към финала на работата си и скоро ще предложи варианти и решения за държавната топлоелектрическа централа, подчерта министър Петкова. Тя е категорична, че ще бъдат намерени средства, с които ТЕЦ „Марица Изток 2“ да закупи необходимите парникови емисии, за да работи нормално. 

Петкова припомни, че до ситуацията се е стигнало заради резкия скок на цените на парниковите имисии, които държавата плаща, от 8 евро за тон в началото на годината до 25 евро в края на септември. В ход е комуникацията между Изпълнителната агенция по околната среда и ТЕЦ „Марица Изток 2“, свързана с промяната в комплексното разрешително, съобщи още енергийният министър. Петкова уточни, че е в ход и процедурата за това дали за Централата ще има и в какъв размер дерогации (изключения) от завишените изисквания на ЕС.

В Пловдив министър Теменужка Петкова участва в церемонията по първа копка на подстанция „Евмолпия“. В съоръжението са инвестирани 11,6 милиона лева и то ще осигури електрозахравнане на централната и източната част на Пловдив. Първоначалната мощност на подстанцията е 50 мегавата, а има възможност при интерес от страна на потребителите тя да се повиши до 100 мегавата. 

Това е втората изцяло нова подстанция, която EVN ще изгради в България след тази в Царацово през 2011 година, посочи регионалният мениджър и председател на УС на EVN България Робърт Дик. Съоръжението трябва да бъде открито през 2020 година.

На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, посланикът на Австрия у нас Андреа Вике, представители на електроразпределителното дружество, общински съветници и представители на общинската и областната управи.