Всяка една държава инвестира в своята гранична сила, това заяви от Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че това включва техниха и споразумение с трети държави, както има и нашата страна. Трето ако е необходимо да се подпомогне и всяка една друга държава, както беше направено и нашата страна, когато бяха отпуснати 160 млн. евро. "На базата на тези три неща, говорим за вторичното разпределение. 

Борисов подчерта и добрия нюх по отношение на Египет, след като страната ни е подобрила драстично отношенията си. "Знаете над 20 млрд. евро се дават в Африка, споразуменията с Египет, с Турция, с Мароко по отношение на миграните, но докато това мине на европейски съвет, ние тези теми вече сме ги задвижили", допълни още премиерът.

По повод думите на Тереза Мей, премиерът заяви, че чисто българска черта е в последния момент да бързаме. "До 28 февруари ще се правят много промени, нормално е в такива преговори, при такъв тежък развод, мощна икономика, обвързана с години с ЕС е трудно.

Министър-председателят специално е поискал да се запишат исканията на България по повод енергийната сигурност. "Запазване на договорната цел от 40 процента до 2030 година. Недопускане изобщо на рамката, трето - недопускане повишаване на финансовите ангажименти от ЕС към държавите, в които попадат Китай, Абудаби, Дубай, наши приятели и в край на краищата ние да плащаме за това ми се неестествено и несериозно и неправилно. Това е важно, заради вредните емисии, нашите миньори и енергийната сигурност на държавата ни. Настоях много да се напише това и да ни заобиколят. Защото това е много тежка тема", допълни още премиерът Борисов.