Пловдивският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 42-годишния Илиян Стоичков. Той е обвинен в убийството на доцента Стефан Нейков. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, съобщава trafficnews.bg.

Според съда няма промяна в обоснованото предположение относно авт.орството на престъплението. По делото са направени огледи на местопрестъплението,  разпити на свидетели, изготвени са фотоалбуми и са приобщени веществени доказателства.

Апелативните магистрати считат, че няма опасност обвиняемия да се укрие, но съществува реален риск той да извърши друго престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Тази опосност се извежда от механизма и начина на извършване на престъплението, както и последващите действия на И. С. след деянието.

Определението на апелативния съд е окончателно.

След убийството на доцента, Стоичков сам се обадил на 112! 

Стоичков и 32-годишната му съпруга Иванка са в основата на жестокото престъпление. Илия е шофьор на камион. Родом е от пловдивското село, където живее заедно с родителите си, съпругата си Иванка и малкия им син. Според съседи през повечето време  отсъства от вкъщи, тъй като поема курсове зад граница.

Мотивът за убийството е ревност, тъй като съпругът разбрал за връзка на съпругата си с пенсионирания преподавател.   Тя се записала да учи в Аграрния университет още през 2005 година, но по различни причини многократно прекъсвала и не успявала да завърши висшето си образование. 

Убийството на доцента - римейк на касапницата в село Извор преди 12 години. Студентка и приятелят й ликвидираха похотлив преподавател

Нейков обещал да й помогне да се дипломира, но в замяна на това поискал някои услуги. Според обвинението доцентът е поискал и пари, за да помогне. 

До къде точно са стигнали отношенията между двамата е обект на разследването, което в момента продължава. 

Съпругът на "вечната" студентка обаче разбрал за случилото се и побеснял. С помощта на жена си, той най-вероятно е решил да заложи капан на преподавателя и да му даде урок. Тя го поканила на среща извън града, близо до Спортната зала до Оризари. Той отишъл, но минути след това на мястото пристигнал и съпругът, въоръжен с бухалка. Нахвърлил се върху него и буквално го смлял от бой. След това го натоварили на колата и го откарали до Военна болница, където бил паркиран автомобилът на Нейков - "Фолксваген".

Иванка е признала всичко в полицията. След като половинката й отнел живота на преподавателя, тя отнесла оръжието и го захвърлила на брега на река Марица. В унисон с подробния разказ за убийството, униформените са открили бухалката точно на посоченото от нея място.