Знаете ли, че е грешно, че прехвърляте яйцата, които сте купили от магазина, от опаковката, върху вратата на хладилника, слагайки ги уж в специално предназначените клетки за това?

Експерт от  Института по безопасност на храните от Австралия - Мишел Бойевски, разкри какви са основните правила за това как да организираме пространството в хладилника ни. Оказва се, че сме грешали за доста неща, а това може да се отрази зле на храната ни. Например никога не трябва да слагам един определен плод в хладилника, защото последствията може да са ужасни! 

Отгоре

Това е място, където е добре да държим готови за консумация храни и продути. Важно е те да се съхранватдалеч от суровите, изискващи топлинна обработка. Не може да ги смесвате. Изключение са плодовете и зеленчуците, но за тях, след малко.

Отдолу

Долният рафт е за сурово месо, риба, домашни птици и мляно месо. „Тези продукти се съхраняват най-добре в затворени кутии, ако не са запечатани”, съветва Мишел.

Според нея това ще предотврати възможното разпространение на бактерии, които могат да бъдат върху суровото месо. Те лесно могат да плъзнат в хладилника и да „заразят” останалите храни.

Вратата

Това е най-топлото място в хладилника. Идеално е за съхранение на мляко и млечни продукти.

„На върха на вратата дръжте сирене и кисело мляко, сосове, подправки и други напитки”, казва Мишел.

Зеленчуци и плодове

Ако във фреш зоната имате две отделни отделения за зеленчуци и плодове – страхотно. Добре е тези продукти да се съхраняват отделно. Ако нямате – не се притеснявайте Има само един плод, който неможе да се съхранява в хладилника реално.

Това са ябълките. Те изпускат вещество, поради което зеленчуците и плодовете влошават качеството си и се развалят много по-бързо.

Най-удобният начин да ги съхранявате е в плътно затворена торбичка или пък просто ги поставете до лука.

Долното отделение за зеленчуци и плодове, е добре да бъде застлано с хартиени кърпи. Те ще абсорбират влагата и плодовете ще се съхранят свежи по-дълго време.

Един малък трик: Ако искате бананите ви да не се развалят бързо, то просто увийсте стъблата им в алуминиево фолио./jenata.blitz.bg