Родителски срещи във всички набори стартираха от школата на Ботев Пловдив. До този момент родителите на децата от няколко отбора минаха през Коматево, където бяха запознати с нововъденията, които от клуба правят при подрастващите.

Glas.bg научи каква информация е била сведена и се свежда до бащите и майките на играчите от школата. Целта на клуба била да усъвършенства правилата за работа в ДЮШ, разказаха минали през родителските срещи. Акцентът бил върху създаването на обективни критерии в развитието и оценката на децата. За целта от Ботев са решили да създадат по нов шаблон индивидуални статистически форми за всеки състезател. Тези щели да съдържат информация, както за личностните, така и за  спортните качества на футболистите. В тях ще се води статистика за игрови минути, правилно хранене и др. От клуба са информирали родителите, че ще се набляга върху поведението и личните качества, с идеята, че в школата освен в чисто спортен аспект, ще се работи и върху личностните качества на децата и юношите. В Ботев са си поставили мисията да създават освен големи спортисти, но и достойни хора.  От клуба са поискали треньори и родители да обиденият усилия в името на децата.

Glas.bg успя да се сдобие с етичния кодекс за състезателите и родителите, който е бил вече предоставен на част от тях. Ето ги и правилата:

 

Норми на поведение и изисквания за феърплей от страна на състезателите

Всеки състезател трябва:

  • Да полага всички усилия да развие собствените си спортни способности, като сръчност, техника , тактически умения, издръжливост и воля, за да ги влага по време на състезание в полза на отбора и подкрепа на съотборниците си, защото Футболът е колективен спорт и там прогресират само тези, които са готови да се жертват един за друг
  • Да полага максимум усилия, за да показва и дава най-доброто от себе си по време на мач, независимо от моментния резултат в срещата
  • Да избягва всякакви форми грубости, обиди към противника, публиката и съотборниците.
  • Извън стадиона да се държи по начин, който отговаря на името на нашия Клуб и допринася за уважение на обществеността към Клуба, а не да уронва доброто ни име
  • Да уважава противници и съотборници, треньор и ръководители в Клуба, длъжностни лица и съдии. Да знае и да спазва правилата, регламентите и духа на играта
  • Да умее да приема адекватно успеха и поражението, избягвайки прекалената емоция
  • Да знае че : Простото посещаване на тренировките, не е достатъчно условие за развитие и реализация на качествата.
  • Да знае че: Няма право да коментира, кой, защо и какво играе, освен в съблекалнята по време на разбор.

 

Норми на поведение и изисквания за феърплей от страна на родителите

 

  • Родителите никога не трябва да забравят, че когато са довели сина си на стадиона са се доверили на Треньора и на неговите образование и педагогически опит. Помолили са го и са се съгласили да работи с детето им, гласувайки му цялото си доверие и уважение към неговата личност и неговия професионализъм. Приели са с готовност правилата и нормите на поведение, определени от Ръководството.
  • По време на тренировка, контролна среща или официален мач, родителите са гости, които са добре дошли да аплодират победите на децата си или да подкрепят отбора при загуба.
  • Абсолютно недупостимо е да се правят забележки на нашия отбор, противника или съдиите, защото така се компрометира Клубът и се нарушават реда и начина на работа в Клуба.
  • При недоразумения между родителя и треньора, трябва да се запази добрия тон и желание за диалог. В случай, че не се постигне нужния диалог, родителят трябва първо да се обърне към Директор ДЮШ, за да се потърси нужния консенсус и едва тогава да търси контакт с по-висше стоящи Ръководители.
  • Родителите могат да отправят въпроси, предложения и запитвания по повод ДЮШ на нарочен е-мейл