Имах доста излишно червено вино, което исках да оползотворя и веднага се сетих за винен кебап. Всъщност червено вино слагам почти на всяко ястие, в което има домати. Като малка помня майка ми го приготвяше често, даже с вариации с телешки език. Много добре помня, как не обичах ориза - класическата гарнитура за поднасяне, затова се смиляваше и често имаше и картофено пюре. За щастие, вече съм преоткрила ориза и предложението ми за гарнитура остава той, признава кулинарка от .

Рецептата взех от, така наречената от мен, Библията. Това е "Единен сборник рецепти за заведенията за обществено хранене" от 1981 година, подарък ми е от баща ми. Първите ми готварски опити започнаха точно от нея, като първоизточник на това кое и колко точно да се сложи. С времето разбрах, че е къде по весело да се импровизира, но предполагам за да стигнеш до това първо преминаваш през това "да спазя рецептата". Та, ако има нещо, което си има точна рецепта - това са рецептите поместени в Библията :) Основно се използва свинско месо, но също така може да се използва агнешко, телешко, овнешко или говеждо месо.

Продукти за 4 порции

800 грама свинско месо

(от плешка или от бут- ябълка шол)

20 гр. олио

5 гр. масло

100 гр. лук

20 гр. доматено пюре

1 и 1/2 с.л. брашно

100 мл. вино

1 ч.л. червен пипер

1 малък дафинов лист

2 с.л. пресен магданоз

1 к.л. черен пипер- на зърна

сол на вкус

Начин на приготвяне

Месото се измива и нарязва на парченца около 20-30 грама (парчета 3 на 3 см).

В рецептурника е записано парчетата да се поръсят със сол и черен пипер и да се размесят със ситно нарязания лук. Аз обаче ви препоръчвам да задушите в мазнина първо месото, след което да добавите лука.

Добавете червения пипер, разбъркайте за кратко и залейте с разреденото с вода доматено пюре (или доматен сос) веднага, за да не загори червения пипер (нещо, което се случва доста бързо).

В оригиналната рецепта се слага доматено пюре, но аз имам налични домашно консервиран сос от домати, затова използвам около 150 мл от него. Ако решите да използвате пюре - размийте го с малко вода. Доматите се добавят към задушените месо и лук.

Добавя се и половината от виното и гореща вода, почти да покрият месото. Всичко се оставя на слаб огън да се задуши до омекване на месото.

Маслото и брашното се запържват до златисто, добавя се малко вода за да стане еднородна смес и се прибавя внимателно към ястието.

Тук, в рецептурника, пише да се сложи във фурната и да се дозадуши месото, но аз продължавам процеса в тенджерата. Добавям дафиновия лист, черния пипер, останалото вино и оставям да се досвари още 15 минутки, от време на време бъркам, за да не залепне брашното по дъното.

Поднася се с гарнитура ориз, класическият вариант за тази гарнитура можете да прочетете тук. Аз лично предпочитам просто добре измит и сварен ориз с малко сол. В края на варенето му, малко преди да е готов напълно и все още има вода го изключвам и не вдигам капака. Тогава става точно по начина, по който ми харесва.