Берое U19 започна трудно сезона в Елитната група. В първите четири кръга момчетата на Слави Жеков спечелиха едва четири точки след успех над Марек и равенство у дома срещу Дунав. След двете поредни поражения от Локомотив (Пловдив) и Лудогорец обаче дойдоха успехите – първо срещу Ботев (Пловдив), а след това още в пет поредни кръга. „Този мач беше най-трудния от тази серия. Той беше първи от нея, но влезнахме в него само с 4 точки актив, имаше и напрежение от слабия старт и резултатите. Може би там беше разковничето за самочувствието и увереността в отбора, да покажем, че тези момчета имат качества. Този мач ни даде криле и възможността да си повярваме, че можем да победим всеки отбор”, разказва наставникът Слави Жеков. 
В неделя „зелено-белите” завършиха 0:0 с ЦСКА-София, но бяха отбора, който повече може да съжалява за равенството. „Можеше да спечелим, можеше и да загубим. Но с оглед на показаното на терена за мен заслужавахме повече победата. Във футбола обаче понякога трябва и малко шанс. В случая при две-три ситуации пред вратата на ЦСКА просто нямахме този шанс да вкараме гол. Те разчитаха повече на центрирания и за мен нямаха някакви чисти положения. Нашите точно обратното – бяха 100%. Малшанс не ни позволи да ги реализираме и затова по-скоро е разочарование, защото заслужавахме победата”, убеден е Слави Жеков. 
След близо месец отсъствие за този мач, наставникът отново можеше да разчита на опитния вратар Иван Гошев. „Аз съм много доволен от представянето на Радостин Георгиев, пожелавам му успех и в националния отбор. Смятам че той може да се учи покрай Иван, който натрупа доста опит. Единственото ми притеснение беше, че той все пак не е играл доста време. Но бях убеден и даже се радвам, че се върна точно за този мач, защото ЦСКА разчитаха на това че са физически здрави и на центриранията си, а Иван е вратар, който се справя доста добре с високите топки. Имах съмнение единствено дали нарушеният игрови ритъм няма да му окаже влияние, но той се справи и смятам, че помогна на отбора”, категоричен е Слави Жеков. 
От 30 август, когато бе последното поражение отборът върви във възходяща линия, не само като резултати, но и като игра. „В началото казах на момчетата, че имам доверие в тях и в техните качества. Но тогава го нямаше доверието към мен и това е естествено. Някои по-бързо се приспособяват към изискванията на един нов треньор, други по-бавно, но вече, особено след мача с Ботев и тази серия, смятам, че и те имат доверие в мен и затова и се получават нещата. Когато има взаимно доверие между треньор и играчи нещата се случват. Когато поех отбора, аз познавах повечето от момчетата. Да, не бях работил с тях, но знаех, че имат добри качества и при себераздаване, при полагане на труд в тренировките и мачовете ще направим един доста добър и боеспособен отбор. И това се потвърди на лагера, който беше организиран от БФС на Боровец. Там играхме срещу сериозни отбори и в тези мачове показахме точно това – че няма да отстъпваме на нито един отбор в Елитната група. На първата тренировка се обърнах към всички и им казах, че трябва другите отбори да се съобразяват с нас, а не ние да се съобразяваме с другите, дори и да са Левски и ЦСКА. И мисля че това се показва и това всъщност най-много ме радва. Вече има увереност и самочувствие, че можем да ги победим и че те трябва да се съобразяват с нас”, споделя Слави Жеков. 
През тази седмица той и асистентът му Павел Димов ще имат възможност да работят повече с тима, тъй като в шампионата на Елитната група до 19 години има прекъсване. „Физически стоим добре, но тази пауза дава възможност да затвърдим това, което ще ни е нужно за последните пет кръга от първата част на първенството. Затова ще наблегнем както на тренировките за физика, така и на тези за тактика. Имаме още какво да работим при подсигуряването, трябва да бъдем може би и по-концентрирани, повече да спазваме тактическите задачи. И тук става дума и за двете фази и прехода от защита в атака и обратно. На моменти не се прибираме толкова бързо във фаза защита, може би там имаме известни проблеми. Това пак е свързано с физическата форма. И на това ще наблегнем в паузата. Но тя за нас няма да е чак толкова голяма, защото част от този отбор, заедно с някои от момчетата от 2002 г., играе в турнира за Купата на България. Жребият за осминафиналите там е на 12 октомври, а мачът е на 16 октомври”, обясни наставникът. 
Три дни по-късно Берое ще гостува във Варна на Черно море, който в този момент е на трето място в класирането и изпреварва старозагорци само по голова разлика. „-Като зрител гледах мача, в който Черно море ни победи в турнира за Купата през пролетта. Те са един стойностен отбор, очаквам повечето от тези играчи, които тогава участваха да излязат и срещу нас. Труден съперник, вижда се и по резултатите им. Очаквам сериозна битка в средата на терена. И като концентрация, и като подсигуряване ще трябва да бъдем не на 100 ами на 200% и да не допускаме грешките до момента при преливането, да сме компактни ако искаме да спечелим”, категоричен е Слави Жеков. 
С мача във Варна започва и последната серия от първенството преди края на есенния полусезон. Берое влиза в нея като отбор от топ 5, а наставникът се надява това място в класирането да бъде запазено. „В началото знаех, че ще бъде трудно. Нов отбор, прилагаме и нова схема на игра, за да се доближим до мъжкия отбор, нов треньор, нови изисквания. И първия месец, два се видя, че не тръгнахме и добре. И може би и тогава не сме и гонили някакво класиране, играчите трябваше да разберат, че ще налагаме нов стил. Всеки има цели, но аз исках първо да играем добър футбол, който да радва хората. За мен това е най-важно. И след това вече да побеждаваме, от там идва и самочувствието. И съм щастлив, че в неделя имаше доста хора, които подкрепяха отбора. А като класиране след като се върнахме към победите смятам, че място в четворката или топ 5 ще бъде добре и добър атестат за работата на момчетата. Все пак събрахме два набора, които тепърва играят заедно и не е лесно да се сработят за такъв кратък период, но те показват, че започват да се справят”.
Оценка за работата на щаба и на играчите е и сериозното присъствие на фенове по трибуните за неделния мач с ЦСКА. „Изненадан съм. При положение, че преди мача с Ботев когато бяхме с лоши резултати и с малко точки, се говореше че едва ли не няма смисъл да се идва на този мач, защото те били много добър отбор и щели да ни победят. Беше ми малко болно. Мачът в неделя показа, че има хора, които ни вярват и няма как да не съм щастлив. Но си признавам, че не очаквах да има толкова публика”, обяснява Слави Жеков.