Журналистическото разкритие, поместено в “Дейли телеграф” и потвърдено засега чрез утвърдително мълчание от страна британската полиция, според което вторият отровител от Солсбъри “Александър Петров” всъщност е военен лекар от руското военно разузнаване ГРУ, само по себе си е пореден удар по самия Путин Защото той се изпъчи пред целия свят с твърдение, че разконспирираните конспиратори не били руски разведчици.

Но като става дума за удар, за малко щях да получа сърдечен такъв от смях във връзка с истинското фамилно име на злополучния убиец: Мишкин!

http://clubz.bg/74206-i_vtoriqt_otrovitel_na_skripal_razkrit_lekar_ot_gru

Така се казва главният герой от романа “Идиот” на Достоевски, писан от него в края на живота му. Смята се, че прототип на княз Мишкин е всъщност самият Достоевски, иронизиращ руските обществени нрави със самото заглавие на романа си. А княз Мишкин всъщност е интелигентен, мекушав добряк, смятан за глупак в една страна, където силата се радва на всеобщо уважение.  Обича децата и все се чуди защо възрастните не ги разбират, заявявайки, че на едно дете може да се каже всичко. Негова е запомнящата се фраза “ в контакт с децата душата се лекува”.

Вярно е, че човек не си избира фамилията по рождение, но разминаването между натовареното с описания по-горе смисъл истинско име на отровителя и битието му на държавно спонсориран отровител е толкова гротескно, че не може да не предизвика горчив смях. Романът се нарича “Идиот”, а главният герой в случая е душичката Мишкин, който в случая с офицера от ГРУ , пораснал и прераснал в дипломиран “лечител”, доктор със специални умения в отравянето на враговете на Путин. 

Колкото до британците, те явно си играят с Путин като котка с мишка. И тук може да се намери каламбур с двойно дъно, защото Миша или още по-галено Мишка е нарицателно за самата руска мечка, любима на любителите на руските приказки. 

Изобличавайки лъжите на Путин, с които той лично се ангажира, британците го въртят на бавен медиен огън. Той вече не шава на позорния стълб, не се репчи. Явно доста се е опърлил и избира тактиката на Винету да носи на болка, но да не си признава. 

 

НА РЕПРОДУКЦИЯТА ОТ  РОМАНА “ИДИОТ”: Княз Мишкин, какъвто го е видял художникът Иля Глазунов

Share on Facebook