Антибиотиците не само се лекуват, но може и да са опасни. Лекарите знаят за това от дълго време. Обикновено вредните ефекти на тези лекарства са свързани с унищожаването на "добрите" бактерии в червата. И заради тези страхове на хората, пазарът на пробиотици процъфтява, макар че все още се проучват ползите от тях.

Антибиотиците могат да навредят на организма много по-сериозно, предупреждават експерти от университета на Източна Финландия. Например, популярният антибиотик ципрофлоксацин от групата на флуорохинолоните разрушава ДНК на митохондриите - "енергийните станции" на нашите клетки.

Митохондриите имат собствен малък геном, за да го поддържат, ензими, наречени топоизомераза, са необходими. Топоизомеразите регулират топологията на ДНК в митохондриите. Флуорохинолоновите антибиотици обаче убиват патогенните бактерии чрез инхибиране на тяхната ДНК гираза (специален тип топоизомераза), но в същото време инхибират топоизомераза II на нашите собствени митохондрии, предотвратявайки репликацията на митохондриалния геном.

След като се човек взима лекарството ципрофлоксацин, растежът и диференциацията на клетките се блокират. Както се и нарушава производство на митохондриална енергия. Вероятно тези процеси определят по-голямата част от страничните ефекти при приемането на флуорохинолони. Най-сериозните нежелани ефекти от лечението с ципрофлоксацин са сензомоторна полиневропатия, тендонит и разкъсване на сухожилията.

Флуорохинолоновите антибиотици са едно от най-често използваните антибактериални лекарства с широк спектър на действие. Те обикновено се предписват за лечение на респираторни, ушни или пикочни инфекции. Трудно е да ги заменим с по-безопасни аналози сега, но информацията за митохондриалните увреждания е друг сигнал за спиране на употребата на антибиотици, освен ако не е абсолютно необходимо.