Докато у нас президент и интелектуалци се разграничават един от друг, борейки се за единение, в украинския Болград премиер и вицепрезидент се единяват с българите, без това да предизвиква трусове и патетични речи. Това е добър урок за президента Румен Радев, който все още само си мечтае за единение.

Илияна Йотова и Бойко Борисов застанаха един до друг и редом до българите, както би трябвало да изглеждат всички, които смятат, че принадлежат към една нация. Обяснението за това е простичко - явно за тези двама държавници единението на нацията е естествено на нацията състояние, което не се нуждае от инициативи, комитети, движения и обръщения към гражданите. И българите в Болград го видяха с очите си. Както и в България.

В никакъв случай не може да се каже, че вицепрезидента Йотова и премиера Борисов са на едни и същи политически позиции по много теми. Но очевидно са на една позиция, когато става дума за България. Иначе разговорите помежду им могат да протичат дори остро, но Йотова никога няма да си позволи да прави политика за себе си от това най-малкото защото отдавна израсна именно като политик и най-вече, защото няма колебания за партийната и идеологическа принадлежност, а оттам и за своето политическо бъдеще.

Ако перифразираме библейската максима "истината ще ви направи свободни", определеността прави спокойни и Йотова, и Борисов в публичните отношения помежду им. Те не се нуждаят от трескави движения, за да се разграничават от създателите си, от остри нападки помежду си, за да се позиционират спрямо опонентите си, от креслива загриженост за съдбините на народа, за да подскажат какви са. Защото са наясно с това, както са наясно и хората.

Когато БСП реши да постави до политическия лаик Румен Радев натрупалата много опит включително и в Европарламента Илияна Йотова, всички си казаха: със здрава стена подпряха гърба му. И странно, че вече втора година той не може да проумее простичките правила, които те правят градивен и нужен в очите на хората и чието дискретно олицетворение са намира там някъде по етажите, които обитава и той, в лицето на Йотова.

Още повече, че тя не се зарази от звездна болест, когато стъпи по тези етажи, за разлика от него, който се главозамая да степен, че минути, след като за пръв път влезе в парламента, се обърна към депутатите с презрителното "Малко ви остава".

Ето откъде идва приказката, че не трябва да търсиш място на човека, а човек за мястото. Йотова дълго се подготвя за поста, който зае, и явно се е готвила успешно. Радев буквално катапултира на президентския пост и приземяването му... явно тепърва предстои и не се знае дали ще завърши успешно.

Но се знае едно - че за управниците ни има каузи на единение. Който не вярва, нека погледне как Илияна Йотова и Бойко Борисов стоят едни до друг в Болград.