Тържествен концерт по случай 110-годишнината от рождението на академик Марин Големинов ще се състои от 18 часа довечера в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Ще прозвучат творби на Марин Големинов, който е „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ-Пловдив. В концерта ще участват представители на академията и Академичният народен хор, ще се включат и изпълнители от Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив. 

Събитието ще бъде открито от ректора на Академията проф. Милчо Василев, а слово за юбиляря ще изнесе проф. Юлиан Куюмджиев. Съорганизатор на проявата е академичният клуб „Млад учен“. 

Академик Марин Големинов е един от най-видните представители на българската музикална култура, композитор, диригент, педагог и творец, автор на известните музикално-сценични произведения „Ивайло“, „Нестинарка“ на редица симфонии и симфонични поеми, увертюри и сюити, на инструментални концерти, на камерна и вокална музика. 

Със своето квартетно творчество Марин Големинов изгражда моста, по който българската камерна музика преминава дългия път през времето, достигайки в края на 20-ти век апогей в развитието си, сравним с нивото и традициите на европейската музикална култура, за да стане така необходима и обичана и в новото 21-во столетие.