Учените от университета в Портсмът (Великобритания) установиха, че психологическата травма може да причини промени в мозъка, което в крайна сметка да доведе до смърт без видима причина.

Състоянието, което води до летален край, изследователите нарекли "give-up-itis,", което може да се преведе като "капитулация". 

Според учените "капитулацията" възниква, когато човек е уверен, че ситуацията, в която се намира, е безнадеждна. Въпреки това, той не е склонен да се самоубие, но в мозъка му, вероятно в подкорматичните структури на фронталния лоб (предния цинкуларен кортекс), настъпват функционални промени, водещи до прогресивно психическо изтощение.

Експертите идентифицират няколко етапа от "капитулацията".

Първо, човек избягва социални контакти, а след това развива дълбока апатия и абулия - патологичната липса на свободна воля и желание да се занимава с някаква дейност.

Пациентът отказва да яде, престава да следва себе си, но е в състояние да слуша другите и с тяхна помощ може да се измъкне от това състояние. Абулията се проявява в умствена акинезия, когато човек спира да реагира на болка и не избягва травматичното действие на външни фактори. Има случаи, когато жена с акинезия, оставена на плажа, получава изгаряния от втора степен. И накрая, след три-четири дни, настъпва психогенната смърт.

Изследователите вярват, че процесът може да бъде възстановен с помощта на физическа активност и поне частичен контрол на положението от друго лице. Това води до производството на допамин, което подобрява състоянието на пациента.