4 златни медала и една голяма награда за панаирна експозиция са достойна прелюдия към 75-годишния юбилей на “Елпром Троян”. Лидерът на индустрия 4.0 буквално зашемети посетители и партньори на Международния технически панаир в Пловдив с авангарден щанд.

Продуктите на предприятието са показани на фона на феерия от цветове, музика и светлини, допълнена от зеленина и декори от Киноцентъра в Бояна.

Композицията е в различни нюанси на тюркоаза - цвета, символ на Четвъртата индустриална революция. Всеки, който мине покрай щанда на “Елпром Троян” в 13-а палата, буквално ахва. Телевизори с двустранни екрани, огромна видеостена с размери 10 на 4 метра са част от оригиналното оформление на експозицията. С помощта на тях

компанията

представя своята

колекция от

електромотори

в ултрамодерна

среда,

подходяща за такава висока иновативност.

17 тона електронна техника, с която се реализира този артпроект, бяха доставени с 14 тира. Така беше сътворен един технологичен спектакъл, който може да се види до 29 септември в Пловдив. Черешката на тортата е кафе машина, от която има само 50 в света. Поръчана е специално за щанда. Всеки, опитал от ободрителната напитка, онемява. Това е ролс-ройсът на кафе машините. Произведена е във Флоренция. Тя не е с електрическа помпа, която да избутва водата, а това става чрез пружина, която осигурява налягане като в Марианската падина. Буталото се задейства при температура от 92 градуса и започва да извлича най-полезните съставки на кафето. В чашата се събират 30 милилитра. Вкусът е зашеметяващ. В това се увери и вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на изложението. Но кафето е само за почерпка на гостите и партньорите, посетили щанда на “Елпром Троян”. Гвоздеят са изделията на компанията, между които е изложена картина на стария майстор Бочо Донев. Масленото платно от 1950 г. показва тогавашните електромотори на завода.

“Направихме възможно създаването на първия умен електромотор в света. И получихме златен медал на миналогодишния технически панаир в Пловдив. Удостоиха ни с наградата на германската икономика за иновации. Това е изключително отличие”, казва Младен Мондешки, собственик на “Елпром Троян”. По думите му

в своята

75-годишна

история

предприятието

винаги е било

лидер

Самият град, където се намира, е третият електрифициран в България и още тогава е дал заявка за индустриален център.

“Елпром Троян” е лидер и в индустрия 3.0, като изцяло дигитализира производството си, въведе високи технологии още през 70-те и 80-те години на миналия век.

“Днес отново сме водещи, но вече на световната сцена в индустрия 4.0”, допълва Мондешки.

Държали щандът им хем да се откроява, хем да бъде препратка към индустрия 5.0. В нея човешкият елемент ще е ключов. От компанията твърдят, че притежават най-интересната лаборатория в България, което е критерий за качество. “Електромоторите в електрическата промишленост никога не трябва да се разглеждат самостоятелно. Те винаги са част от машиностроенето. Всеки електромотор е вложен в някаква сложна или проста машина”, отбелязва собственикът.

И стигаме до четирите златни медала, присъдени за иновативност. Какво е откритието, сътворено в тях, питаме. “Да вземем АЕЦ. Имате критична ситуация с даден електромотор и той изгаря. Предизвиква верижна реакция и поразява локалната или глобалната система. Оттам щетите са колосални. Ние направихме така, че преди електромоторът да изпадне в това състояние, системата уведомява, че има проблем. 16 са критериите, по които се следи всеки електромотор. Получавате на вашия монитор или телефон сигнал, че се превишава температурата на корпуса на уреда, и това ви известява”, обяснява най-общо Мондешки.

Затова и единият от призовете, удостоен с панаирно злато, е именно за “Предпазна система за електрическа защита на трифазни електродвигатели”. Какво представлява тя?

“При автомобилите имаме интелигентна система, която известява при изтъркване на феродото на накладките. В електрическата промишленост това изоставаше. Решихме да компенсираме, като прехвърлихме достиженията на автомобилната индустрия в електрическата.

Направихме

интелигентен

дивайс, който

да отчита

износването

на феродото

Когато се появи риск, системата алармира. На таблото светва лампичка, която автоматично изключва системата, за да не стане авария”, казват инженерите на “Елпром Троян”. По аналогичен начин са и останалите три открития, но за други направления - “Телеметрична спирачна система”, “Едностранна електромагнитна спирачна система” и “Двойно триеща се електромагнитна спирачка”. Всички те са продукт на инженерната мисъл в предприятието - хората, създали първия “умен елекромотор” в света.

През 2016 г. заводът е закупен от фамилията Мондешки, която се впуска да върне славата му. Успява да привлече подкрепата на синовете на основателя Марин Стаевски. Найден и Христофор Стаевски участват активно в начинанието, те са работили през целия си живот в това предприятие. Извършва се мащабен ремонт на производствените сгради и помещения, административните корпуси и прилежащите площи. Вложени са 5 млн. лева. В “Елпром Троян” са назначени 120 души, има и 10 стипендианти. Възстановен е Институтът към завода и научно-развойната дейност.

“Ако през 80-те години на миналия век предприятието е лидер в Централна и Източна Европа в индустрия 3.0, днес е сред водещите световни компании в индустрия 4.0”, отбелязва Мндешки. И допълва, че за техните изделия е писал и “Файнейшъл Тайм” в броя си от 11 януари т.г. Информацията е поместена на страниците, посветени на българското европредседателство.

“Така за кратък период “Елпром Троян” успя да се завърне на международните пазари, да получи признание за иновациите си и да се причисли към така наречените “умни заводи”, които променят философията на производството си”, обобщава Младен Мондешки.