Талантът на Путин да създава врагове на Русия взе да му връща бумеранга си напоследък с особена сила, но не само под формата на международни санкции. Самочувствието му на недосегаем беше разклатено от самия него, когато се ангажира лично с твърдение, че двамата изобличени като отровители от британските власти руснаци не работели за руските тайни служби. Сега вече единият от тях е идентифициран не само с името си по паспорт, с което е пребивавал във Великобритания, но и с истинското си име на полковник от Главното разузнавателно управление на русия ( ГРУ): Анатолий Чипига ( на снимките).


 

 

 

 

 

 

Разкритието е публикувано не само в британския “Дейли телеграф”, но и в руски опозиционни сайтове. На ход е Путин. Но май няма какво да каже, освен да се коригира чрез мълчание, т.е. да престане да се самозастрелва с лъжи, кито биват опровергавани буквално за дни.

Не по-малък удар за Кремъл е мълниеносната реакция на Вселенския патриарх Вартоломей, който не само не се огъна пред московския натиск в спора за признаването автокефалността на украинската православна църква, но отговори на заплахите на московците и на лъжите им, като предприе безпрецедентен ход: отвори архиви с повече от 3 века давност. Те уличават Руската православна църква и нейните господари от Кремъл в злонамерено изкривяване на фактите относно независимостта на украинската православна институция.

Ако към това добавим и шока в Кремъл от загубата на избори за губернатори, която управляващата партия “Единна Русия “ претърпя тези дни, като и спадът на прословутия висок личен рейтинг на Путин, изглежда на самодържеца започва да му се случват все по-неприятни неща на неговия недосегаем властови връх, с които трябва да свиква за първи път.

Дали пък и нашият нагаждач, който преразказа заканата на американския президент Тръмп срещу купувачите на руски природен газ, не бърза вече да скочи от палубата на “неутралитета” по линия на противопоставянето Изток- Запад? Би било нетипично да се освободи от руските си страхове, но в същото време от човек, за когото оцеляването във властта е абсолютен приоритет, няма да е странно да избере победителя в големия международен спор от позицията на “малкия” ( български премиер), за какъвто се определи сам по отношение на Тръмп. 

Ако корабът на Путин потъва, от нашия пожарникар можем да очакваме не да го спасява, а да помага за увеличаването на пробойната в него – пък дано и проклетите тайни за самия него да потънат в дън (руска) земя, дано!

Share on Facebook