Ужасно е, разбира се, да се посяга на журналист.

Ужасно е да се посяга изобщо на човешко същество, без значение на социалния му статус.

Борисов обявил от Ню Йорк, че е звънял по нощите на шефовете на полицията и им дал ултиматум за час и половина да арестуват биячите на репортера от "Господари на ефира".

Звучи чудесно. Отговорно. Биячите са прибрани на топло, правдата тържествува, ура.

Само че очаквам реципрочно поведение и съпричастие на премиера и към останалите бити, мачкани, грабени и насилвани наши сънародници. 

Към озлочестените бабички по селата, към изнасилените девойки от дискотеките, към гражданите с похитени автомобили и жилища. Към докторите от "Бърза помощ", превърнали се в пушечно месо за озверелите цигани от ромските махали. Към наивните пенсионери, ежедневно мародерствани от телефонни измамници. 

Журналистите с нищо не са по-специални от другите, не могат да се ползват с държавни привилегии заради естеството на професията си.

Просто когато им посегнат, техният плач е най-силен, най-кънти, най-популистко е да им се притечеш на помощ. Разполагат с ресурса и късмета да бъдат забелязани.

Ресурс, с какъвто обикновените хора не разполагат.

Хайде тогава всеки да стане журналист, че да бъде отмъстен. Да грабне по една журналистическа карта и да заврещи: Помощ, бият Паниковски!

Няма грешка, премиерът ще задвижи цялата репресивна машина за час и половина.

Съжалявам, но не е сериозно, не се прави така, не е честно спрямо останалите клетници в държавицата ни. 

От 30 години си вадя хляба с този занаят, но в момента ми е неудобно от непрекъснатия хленч на колегията. За всяко пощипване или шамарче министър-председателят им се притича на помощ. И става общонационален проблем.

Досадихме на хората, това е. Ставаме смешни, занимаваме непрекъснато публиката със себе си, вместо достойно да носим кръста си и да вярваме (по Чехов).

Разследващ журналист си, бре, дявол да го вземе, не си балетист в операта. Ще търпиш и ще понасяш. 

Справедливост трябва да има за всички. Полицията е длъжна да си върши работата и без напомняне "отгоре". За бабичките никой няма да позвъни, тях кучета ги яли...

А вината се доказва в съда - не може да бъде "предпоставена" заради служебното положение на пострадалия.

Или заради топлите отношение на семейство Халваджиян с Бойко Борисов. Примерно.

 

Автор: Недялко Недялков, ПИК