Русия демонстрира военната си мощ, потопявайки няколко „вражески“ кораба до бреговете си на Тихия океан. Президентът Владимир Путин показа тест на новата смъртоносна противокорабна ракета Х-35У, изстреляна от изтребител Су-34, съобщава „Дейли мейл“. Видеоклип от демонстрацията беше разпространен от руското министерство на отбраната. Той е заснето по време на учение с 8 отделни удара по кораби в океана.
 
„Като част от изпълнението на планираните бойни мисии за тестване на обхвата на тихоокеанския военноморски флот, мултифункционалните бомбардировачи Су-34 извършиха практически изстрелвания на най-новите насочвани противокорабни ракети Х-35У“, се казва в съобщение на ведомството. „В крайна сметка са извършени 8 изстрелвания. Всички ракети успешни поразиха целите си“, казват още от там и посочват, че упражнението е извършено при усложнена обстановка.
 
Една от тези ракети е достатъчна, за да се унищожи цял съвременен боен кораб. Те могат да бъдат изстрелвани от водата, от крайбрежната защитна система или от въздуха. Х-35У е с обхват 250 км. Тя е на въоръжение от 2014 година. Планира се с нея да бъдат оборудвани всички самолети от оперативната и тактическата авиация. Русия твърди, че тя успешно противостои на всички оръжия от този тип на конкурентните държави.