Чарлз Као, носител на нобеловата награда за физика през 2009 г. за работата си върху влакнесто-оптичните технологии, почина в неделя в Хонконг на 84-годишна възраст, предаде bulgarian.cri.cn. „Професор Као е пионер в разработката и използването на този вид технологии.

Неговите открития доведоха до революционни промени в модерните телекомуникационни технологии", каза ръководителят на специалния административен район Кари Лам. На учения бе поставена диагноза Алцхаймер през 2004 г. Въпреки това през 2010 г. заедно със съпругата си проф. Као създаде фондация на неговото име за борбата с болестта на Алцхаймер, чиято цел е да помага на болните и да повиши информираността на обществото относно заболяването.

Чарлз Као заемаше поста заместник на канцеларията на Китайския университет в Хонконг от 1987 г. до 1996 г. След пенсионирането си продължи да преподава там като почетен професор по инженерство. „Професор Као бе блестящ учен и лидер в областта на висшето образование.", каза сегашният ректор на Китайския университет в Хонконг Роки Туан. Роден през 1933 г. в Шанхай, Чарлз Као се премества в Хонконг през 1984 г. Той учи в Университета на Лондон, където получава бакалавърската и докторската си степени.