Много хора казват, че могат да спят само настрани или по гръб. Някои предпочитат да легнат по корем и уверяват, че по този начин си набавят най-качествения сън. Всъщност сънят по корем е надеждна профилактика на хъркането, както казват експертите от известната американска клиника Майо. 

Лекарите разказаха каква позиция по време на сън е най-вредната. Те обаче подчертават, че този навик често води до развитие на хронична болка в гърба. Когато спим по корем, гърбът се огъва и в продължение на няколко часа мускулите на гърба изпитват допълнителен натиск. В допълнение, това е изключително неудобно положение за врата, така че болката в шията на тези хора също е възможна.

Като цяло, сънят по корем повечето експерти определят като ​​най-лошия вариант на позицията на тялото по време на сън. За да може човек да диша удобно в съня си, той трябва да е в такава позиция, че главата и шията му да могат непрекъснато да се обръщат в различни посоки. Ако легнем по корем, то тялото е фиксирано. 

Но какво да правят хората, които твърдят, че това е единствената удобна позиция за тяхното тяло по време на сън? 

В този случай те дори трябва да поставят възглавница в областта на таза - точно под стомаха. Това ще помогне за облекчаване на натиска върху гръбначния стълб. Под главата, също, трябва да има възглавница, ако, разбира се, заради нея не пада твърде много напрежение назад. Ако чувствате това напрежение, опитайте се да спите без възглавница под главата си./ Zdrave.to