Едва 15 жилищни блока в Пловдив са санирани и въведени в експлоатация по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Данните са изнесени от Министерство на регионалното развитие и благоустройство в актуална справка по напредъка по програмата към 31 август тази година.

В града има подписани общо 73 договора за извършване на саниране. В края на миналата година готова бе само една сграда, а до момента са въведени в експлоатация още 14, като така завършените обекти съставляват едва 20% от всички, одобрени по програмата. 

Техническо обследване (ТО) е стартирало в 72 сгради, от които едва 30 са в процес на изпълнение на строително-монтажни работи. Така излиза, че в града под тепетата тепърва предстои да се започнат ремонти в още 28 сгради, а една от тях дори не е преминала обследване. 

От друга страна в региона санирането се оказва значително по-бърз процес. Обектите в по-малките населени места към Област Пловдив са почти на 100% изпълнени. В Хисаря /3 сгради/, Стамболийки /5/, Сопот /7/ и Лъки /4/ всички договори са реализирани и завършени.  В Раковски има 4 подписани договора и 3 въведени в експлоатация сгради, като остава една за начало на ремонта, както е и в Карлово, където от 26 планувани за саниране сгради - 25 са вече готови. Асеновград също се справя отлично с 25 завършени обекта и още 3 в процес на саниране. 

В страната от старта на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на август тази година са обновени 1364 от общо 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране с Българската банка за развитие. Продължава работата по останалите участващи в програмата сгради. По 336 блока се изпълняват строително-монтажни дейности, а другите предстои да бъдат санирани.

Най-много завършени сгради има в областите Бургас (181), Благоевград (169) и Хасково (137). Сред общините се открояват центровете на тези области, а също и Стара Загора и Пазарджик. Пловдивска област остава далеч по-назад с едва 87 реализирани сгради от 150 планувани.

Още три блока под тепетата от олющени сгради ще се превърнат в уютни домове. Многофамилните жилищни сгради ще бъдат санирани и ремонтирани по Националната програма на правителството.