След като през последните няколко месеца на пазара се появиха книги, разказващи за американското президентство при управлението на настоящия президент Доналд Тръмп, сега хит на пазара се превръща мемоарна книга на стенографката на бившия американски лидер Барак Обама, пише сп. "Мадам Фигаро", цитирано от БТА.

Книгата е озаглавена "Добро утро, Господин Президент!" и е написана от Бек Дори-Стейн. В нея тя разказва за вълнуващото си преживяване да бъде стенографка в администрацията на Белия дом в периода 2012- 2017 г.

Бек е по професия преподавателка по английски език. Един ден през 2012 г. тя се натъкнала на малка обява, че се търси стенографка в Белия дом и кандидатства, твърдо убедена, че изобщо няма да я вземат там. За нейна изненада я наемат на работа.

Всичко това, както и любопитни преживявания в Белия дом, тя разказва в 450 страници. Книгата не е задълбочен политически анализ, тя отвежда читателите в Белия дом и разкрива тънкостите на протокола в президентството, пречупен през погледа на Бек, за която всичко това е напълно непознато.

Младата дама решава да напише книгата, след като напуска Белия дом през 2017 г. малко след идването на Доналд Тръмп там. Тя си казва: "Щом той може да стане президент, защо не мога аз пък да напиша книга". И се захваща с писането. Преди публикацията тя се консултира с юридическия екип на президентството, който се запознава с ръкописа и дава зелена светлина за отпечатването. Сега към творбата проявява интерес Холивуд. Студио Юнивърсъл е откупило правата за екранизацията й.

В книгата 32-годишната авторка споделя, че й е било много трудно в началото да се адаптира към стенографската професия. Като преподавател, тя е трябвало да проявява всячески усилия, за да привлече вниманието на децата в училище.

Като стенограф тя е трябвало да се научи на обратното, да остава незабележима и да не отвлича вниманието си от онова, което се говори в Овалния кабинет или на други места, на които говори Барак Обама. Бек стенографира и записва речите на Обама, интервютата му, разговорите по време на срещите му. После сваля записите, които се архивират.

Младата дама споделя, че през петте години в Белия дом й е липсвало семейството, но признава, че е водела царски начин на живот - пътувания с президентския самолет, лични лекари, нощувки в петзвездни хотели, охрана.

В книгата Бек разкрива работохолизма на Обама, който обичал да пътува през нощта, за да е сутринта в ранни зори на съответното място, готов за срещи с местните представители.

В книгата Бек разказва и любопитни моменти от живота си сред антуража на Обама. Двамата са спортували рано сутрин заедно във фитнеса на Белия дом, където Обама се шегувал понякога, когато тя не била във форма.

Веднъж по време на работно пътуване в Маями и разпускане в хотелски бар Бек се опитала да впечатли няколко момчета от Сикрет сървис, като им показала по-сложна йога поза и точно тогава била изненадана от президента, който започнал да се шегува с нея.

В книгата си авторката развенчава мита, че агентите от Сикрет сървис са все лоши момчета. Тя разказва, че хората в администрацията на Обама били като едно голямо семейство и че, когато вторият мандат на Обама приключил всички се почувствали като в края на гимназиалното си образование, изправени пред необходимостта да се разделят и всеки да поеме по пътя си.

Бек разказва и за двата месеца, които е прекарала в Белия дом след идването на Тръмп на власт. Всичко било коренно различно. Първите дни на Тръмп в президентството били белязани от хаос. Всеки викал, всички изглеждали съперници, администрацията вече не приличала на сплотен екип, всички се страхували от новия държавен глава. Бек признава, че усещането да бъде в Овалния кабинет с Тръмп било различно от това да бъде там с Обама. При Тръмп атмосферата била, както тя казва, ужасяваща, докато при Обама била вълнуваща. Накрая стенографката не издържала и напуснала.