Дори и да спазвате стриктно дозата и да следите срока на годност, има някои лекарства, които могат да ви навредят много повече, отколкото да ви помогнат. Повечето от тях се намират във всеки един дом, а много хора си позволяват да ги пият ежедневно. В следващите редове ще ви разкрием с кои хапчета и капки трябва да бъдете особено внимателни, защото могат да бъдат опасни.

Аналгин, Ибупрофен, Парацетамол

... и други нестероидни противовъзпалителни средства. Те облекчават болката, намаляват температурата - и затова се опитваме да ги държим под ръка и често ги приемаме. В същото време, всички тези лекарства могат силно да повлияят на лигавицата на стомаха, което води до гастрит и язви. Аналгинът може да причини анемия, ацетилсалициловата киселина намалява съсирването на кръвта, което може да доведе до кървене, индометацинът влияе на нервната система и е способен да провокира халюцинации.

Капки за нос

На първо място, става дума за спрейове и капки, които имат вазоконстриктивни свойства. Ако ги прилагате дълго време (повече от пет дни), може да получите няколко от неприятните им последици - замайване и главоболие. До тях може да се стигне поради стесняване на съдовете на мозъка. Особено опасни са такива лекарства за деца: твърде дългото прилагане може да доведе до конвулсии, загуба на съзнание и дори кома

Диуретици

Тези лекарства отстраняват важни електролити от тялото - например калий. Неговият дефицит може да причини слабост, болка в различни мускулни групи, аритмия. Също така, голяма доза от диуретик може да причини рязък спад на налягането и в резултат на това припадък и главоболие.

Аспирин

Това лекарство се предписва от съвременните лекари не за лечение на настинки, а за профилактика срещу сърдечен удар и инсулт при пациенти със сърдечни заболявания. Но аспиринът действа върху епитела на стомашната стена, бъбреците, матката и също има отрицателен ефект върху черния дроб. На фона на продължителен непрекъснат прием на аспирин, могат да се появят ерозии и язви в стомаха и дванадесетопръстника./jenata.blitz.bg