Влиятелният турски Съвет за национална сигурност излезе със зле прикрита заплаха към Кипър след среща, на която бяха разгледани правата на Турция в Егейско море и правата на турците киприоти върху резервите от природен газ и петрол в Ексклузивната икономическа зона на Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник „То Вима“, цитирана от "Фокус".

Съветът бе председателстван от президента Реджеп Таийп Ердоган, отбелязва изданието.

В изявление, публикувано след края на заседанието, се казва, че „в отговор на усилията да се навреди на интересите на Турска република Северен Кипър и тези на Турция, нашата страна ще защити тези права с всички необходими средства“.

Вчера (четвъртък, 20 септември), министърът на енергетиката на страната Фатих Домез заяви, че Анкара няма да допусне създаването на фактически ситуации чрез каквито и да е програми (за проучване за газ), които не е одобрила и в които не е предвидена част за турската част на острова, посочва „То Вима“.

„Винаги сме го казвали. Ако има петрол, ние ще го открием. Ще направим още проучвания и сондажи. Наскоро ние предприехме важни стъпки към проучването за въглеводороди и увеличаването на тяхното производство“, е заявил Домез според цитата на гръцкия вестник.

Турският енергиен министър посочи, че през следващите месеци сондажния кораб „Фатих“ ще започне първите си сондажи в Средиземно море и отбеляза, че ведомството е започнало процеса на подготовка за втори сондаж.