Няколкостотин работници от винзавода в село Церковски, Карнобатско и техните семейства всеки момент ще поемат към АМ „Тракия” и ще я блокират в знак на протест срещу случващото се в селото.

Там се намира най-голямото предприятие за преработка на грозде, което дава прехрана на 3 хил.души. Към протестиращите, които са във винзавода, ще се присъединят и такива, които не са на смяна, както и хора, свързани с други фирми от конгломерата на „Сис Индустрийс” ООД.

Припомняме, че по-рано днес служители на Митницата влязоха в заводите на алкохолния бос Миню Стайков и спряха работата на служителите. Оттам съобщиха, че се е извършила проверка на данъчни складове в района на Карнобат за производство на алкохолни напитки. Констатирани са множество нередности по Закона за акцизите и данъчните складове, във връзка, с което ще бъдат предприети действия за обезпечаване на доказателствата чрез запечатване на обектите при първоначален срок от 48 часа, съгласно реда на ДОПК. Мярката може да бъде продължена с определение от компетентния съд.

„Не можем да понесем унижението от униформените с автомати, които ни заплашиха и ни изхвърлиха навън. Чакаме гроздобера цяла година и ако не се преработи реколтата, ние оставаме без заплати – храним семейства, нямаме избор. Ще блокираме магистралата”, казаха работниците и технолозите пред Флагман.бг.

Тези думи явно вече са достигнали и до ръководството на ОД на МВР в Бургас. На място току-що пристигна подкрепление от униформени полицаи, за да улеснят жандармерията във въвеждането на ред. Там се намира и комисар Неделчо Рачев, началник на Охранителна полиция на ОД на МВР в Бургас. Магистралата се намира на около 5 км северозападно от селото.

„Всеки месец плащаме приблизително 1,5 млн.лева като заплати на работници и служители. Ако към тази сметка прибавим и възнагражденията на служителите на нашите партньорски фирми от региона, числото ще набъбне до 4 млн.лева само за заплати за един месец. Този акт на запечатване на винзавода, ще е фатален за икономиката не само на община, но и на цялата област Бургас. Представят ли си управляващите каква лавина от безработни българи ще получат на прага на зимата, ще издържи ли социалната система, за да поеме издръжката им?!”, попита риторично изп. директор на „Сис Индустрийс” ООД Емил Пилев.

Той подкрепи думите си и със справка за внесените данъци на държавата за последните шест години – общо 366 млн.лева. Пилев подчерта, че винопроизводителите на Карнобат от „Сис Индустрийс” ООД изплащат сериозна част от сумите за пенсии, здравеопазване, майчински, детски надбавки и всички останали подобни социални разходи на хилядите си служители.

Оказва се още, че стотици от работниците имат кредити към банки - потребителски, ипотечни, лизинги и т.нат. Средната месечна вноска се падала около 300 лева.