Териториалното управление на пловдивската митница вероятно ще бъде преместено в Стара Загора, разбра Trafficnews.bg. Решението все още не е официално обявено, но е било съобщено на началниците на териториалните управления из цялата страна по време на съвещание с представители на Централното митническо управление. Предвижда се броят на митническите управления да бъде намален от 9 на 5. Ще функционират митниците "Дунавска", "Столична",  "Морска-Север", "Морска-Юг", както и "Тракийска", в чийто териториален обхват ще попадне и Пловдив.

Новата структура ще обхваща целия Южен Централен район. В нейния обхват ще попадне и пунктът на Капитан Андреево, който до момента попадаше под шапката на управлението в Бургас. Югозападната митница пък ще мине към столичното управление. Структурата в Русе ще поеме управлението на митническите пунктове по река Дунав. 

Структурните промени може да станат факт от януари 2019 година. Ако това се случи, около 150 държавни служители в Пловдив могат да останат без работа. Приблизително толкова е и броят на частните лица, работещи в района на митницата. Все още не е ясно дали в града на тепетата ще бъде обособено митническо бюро, след като административното звено бъде преместено.

Истински хаос е настъпил и на митническия терминал, на който в момента функционират около 30 частни компании, ангажирани с изготвянето на митнически декларации. Собствениците се опасяват, че може да се наложи да преместят офисите си в Стара Загора, ако искат да продължат да работят. Сред клиентите им са всички големи вериги на територията на град Пловдив.

"Бизнесът няма интерес да минава през митницата в Стара Загора.Последствията за нас ще бъдат жестоки, ако Пловдив остане без митническо управление", убеден е един от деклараторите.

Според запознати, тези намерения са в разрез с досегашните планове за бъдещето на агенцията. 

"Доскоро съществуваше намерение за сливане на Агенция "Митници" и Национална агенция по приходите. При това разпределение обаче, плановете са неосъществими", твърдят наши източници. Припомняме, че териториалните дирекции на НАП се намират в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Въпреки че броят на дирекциите на двете агенции ще бъде уеднаквен, териториални звена на НАП в Стара Загора и Русе не съществуват.

Работна група, назначена от Централно митническо управление, вече извършва огледи на помещения в града на липите, в които евентуално би могла да бъде преместена администрацията. Сред обектите е и стара сграда, в която преди се е помещавало едно от училищата в Стара Загора.

От агенцията отказаха да предоставят информация с мотивите, че подобни промени се случват с изменения в нормативната уредба, а такива засега няма. 

Очаквайте подробности!