Хиляди хора излязоха по улиците на Филипините, за да протестират срещу политиката на президента Родриго Дутерте и да отбележат 46-тата годишнина, откакто покойният авторитарен лидер Фердинанд Маркос въведе военно положение, предаде ДПА. Сред демонстрантите имаше оцелели от изтезания, незаконно задържане и други злоупотреби при управлението на Маркос, който на 21 септември 1972 г. въвежда военно положение на цялата филипинска територия. Миналата година Дутерте въведе военно положение в южната област Минданао, след като бойци съюзници на "Ислямска държава" нападнаха град Марави, предаде БТА. 

Той предприе и строги мерки срещу наркотиците, при които според полицейските статистики са били убити над 4000 души. "Бяхме там в най-тъмните дни. Борихме се и оцеляхме. В залеза на своя живот няма да преклоним глава пред още една надигаща се тирания и диктатура", каза Тринидад Ерера Репуно, която била арестувана и изтезавана при управлението на Маркос.

"Филипинският народ вече видя как свалихме един тиранин", добави тя. "Няма съмнение, че можем да го направим отново!", заяви Ерера Репуно. Демонстрантите заклеймяваха и опити на бивши приближени на Макрос да пренапишат историята с настоявания, че военното положение е било добро за Филипините и че никой не е бил убиван или арестуван само защото е бил против бившия президент, отбелязва ДПА.

През февруари 1986 г. Фердинанд Маркос е свален след народно въстание и е принуден да избяга на Хаваите заедно със семейството си в самоналожено изгнание. Три години по-късно той умира, а семейството му в крайна сметка съумява да се върне на Филипините и в политиката.